hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Az orvoslást is veszélyezteti a biológiai sokszínűség csökkenése

Életmentő gyógyszerek kifejlesztése fulladhat kudarcba a természetes élővilág gyors ütemű pusztulása miatt - állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi elemzése.

A Sustaining Life (Fenntartani az életet) című tanulmányt Achim Steiner, az UNEP igazgatója mutatta be szerdán. "Az ökoszisztémák gyengülése, az élőhelyek zsugorodása, a környezet szennyezése és kizsákmányolása az éghajlatváltozással együtt felemészti a bolygó természetes tőkéjét, a biológiai sokszínűséget, amely az orvostudomány számára kincsestár" - mondta Steiner az Oxford University Press gondozásában megjelent kötet megjelenése alkalmából rendezett kétnapos konferencián Szingapúrban.
A több mint 100 vezető tudós közreműködésével készült munka az első, amely részletesen elemzi az orvostudomány, az emberi egészség és a természetes sokféleség csökkenése közti összefüggéseket. Bemutatja például a kelet-ausztráliai gyomorköltő békafélék (a Rheobatrachidae alcsalád) történetét. A nyolcvanas években felfedezett fajok nőstényei a gyomrukban hordták ki az utódokat. A magzatok olyan anyagot termeltek a saját szervezetükben, amely megvédte őket az anya gyomorsavától és az emésztőszervben dolgozó enzimektől. A békákkal végzett kísérletektől a tudósok egy új gyógyszert remélték a gyomorfekély ellen, de már az évtized végén le kellett állítani a kutatásokat, mert mindkét faj kipusztult.
A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája szerint 16 ezer állat- és növényfaj áll a kihalás szélén. Ezek az élőlények új antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és akár a rák gyógyszerének kifejlesztéséhez is megadhatják a kulcsot, de magukkal is vihetik az enyészetbe, ha az emberiség nem tesz meg mindent a fennmaradásukért, a biológiai sokszínűség megőrzéséért - mondta Achim Steiner.

MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink