hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az emberek összefogást szeretnének október 23-án

Egy nemzeti ünnepek megítélését vizsgáló közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek közül a legtöbben úgy gondolják, mind a jobb-, mind a baloldali szimpatizánsoknak ugyanolyan alapjuk van megünnepelni október 23-át, a válaszadók 80 százaléka azt szeretné, ha a pártok vezetői együtt ünnepelnének - derül ki a Progresszív Intézet kutatási összefoglalójából.

A kutatás szerint a megkérdezettek számára október 23. nem a legfontosabb nemzeti ünnep, azt csak a harmadik helyre sorolták. Az összes válaszadó 42, illetve 40 százaléka szerint március 15. és augusztus 20. a legfontosabb ünnep, és csak 11 százalék szerint október 23.

A Progresszív Intézet az október 23-ai ünnep előtt kíváncsi volt az emberek nemzeti ünnepekkel kapcsolatos véleményére, ezért közvélemény-kutatást készíttetett a Publicus Intézettel.
Párthovatartozástól viszonylag függetlenül a többség úgy gondolja, hogy október 23-a nem csak az egyik vagy a másik oldal ünnepe. Arra a kérdésre, hogy a jobb- vagy baloldaliaknak van-e több alapjuk ünnepelni október 23-án, a megkérdezettek majdnem fele (48 százalék) úgy válaszolt, hogy mindkét oldalnak ugyanolyan joga van az ünneplésre.
A vizsgálatban résztvevők erőteljesen azon az állásponton vannak, hogy a pártok vezetőinek október 23-án együtt kellene ünnepelniük: minden öt megkérdezettből négy (tehát a válaszadók 80 százaléka) inkább, vagy teljesen egyetért előbbi állítással. A pártpreferenciának ezen nem módosítanak jelentősen.
A válaszadók határozott véleményen vannak a pártok nemzeti ünnepek kapcsán tett megnyilvánulásairól - válaszaikban a politikamentes nemzeti ünnep igénye körvonalazódik. A válaszadók fele nem tartja természetesnek, hogy a politikusok egy nemzeti ünnep kapcsán megfogalmazzák aktuális gondolataikat, orientálják választóikat az ünnephez kapcsolódó kérdésekben. Mindössze egytized tartja elfogadhatónak, hogy a pártok egy nemzeti ünnepet véleménynyilvánításra használjanak.



MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés