hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Az Egis jövőre forgalma csökkenésével számol a hazai piacon

Az Egis Gyógyszergyár az októberben induló új üzleti évében 6-8 százalékos visszaeséssel számol a belföldi piacon a kedvezőtlen jogszabályi változások miatt - mondta Poroszlai Csaba gazdasági igazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hozzátette, hogy az export teljesítmény kompenzálni fogja a hazai csökkenést, így összességében 2-4 százalék közötti bevétel növekedés várható a 2011-2012-es üzleti évben.

Az idei évre vonatkozó előrejelzéseit nem módosította a cég: az összforgalom várhatóan 7-9 százalékkal bővül az idén. A magyarországi forgalom 5 százalékkal, a FÁK-piaci 12 százalékkal, a kelet-európai kivitel 4 százalékkal haladhatja meg az előző évit.

A következő üzleti évre a FÁK-piacon az ideihez hasonló, 10-12 százalékos dinamikával számol a cég, Kelet-Európában pedig 3-5 százalékos növekedést vár az idei 4 százalék után. A nyugati késztermék és hatóanyag kivitel várhatóan az idei szinten marad.

Az üzleti év harmadik negyedévét, az április-júniusi időszakot elemezve az igazgató elmondta: az adózás előtti eredmény 56 százalékos csökkenését elsősorban a hazai jogszabályok változásai miatti egyszeri ráfordítások elszámolása, továbbá a pénzügyi eredmény kedvezőtlen alakulása okozta.

Az üzemi eredmény a harmadik negyedévben 27 százalékkal csökkent, 2,78 milliárd forintra, az egyszeri hatások nélkül számolva viszont 21 százalékkal nőtt volna. A kilenc havi adatok lapján az üzemi eredmény 15 százalékkal nőtt - fejtette ki Poroszlai Csaba.

A júliusban életbe lépett szabályozás értelmében a gyógyszergyár a 2010. évi különadójából a kutatás-fejlesztési ráfordítások 50 százalékát vonhatja le a korábban hatályos 100 százalék helyett. A társaság viszont a korábbi negyedévekben elszámolta a 100 százalékos levonást, emiatt az idei üzleti év harmadik negyedévében vissza kellett írni ezek felét, összesen 1,834 milliárd forintot. A folyó negyedévi 636 millió forintos OEP befizetésekkel együtt összesen 2,5 milliárd forint egyszeri ráfordítást számolt el az Egis.

A júliusi jogszabály változások évi 5 milliárd forint többlet terhet jelentenek a vállalat számára, azonban ősszel újabb gyógyszerpiaci szabályozások lépnek életbe, ezekkel együtt már 7-8 milliárd forintra rúghat az összeg. A Richter a hónap elején hozta nyilvánosságra adatait, mely szerint a 2011-es gyógyszerár-szabályozási és támogatási változások éves szinten 7,1 milliárdos nyereségcsökkenést okoznak a cég számára.

A harmadik negyedévben és kilenc hónap alatt is az Egis minden piacán növekedést ért el, a költségek emelkedése pedig alacsonyabb volt az árbevétel 11 százalékos bővülésénél. A stratégiának megfelelően leginkább a kutatás-fejlesztési költségek emelkedtek - 8 százalékkal a háromnegyedév alatt -, míg a többi költséget szigorú kontrol alatt tartotta a cég - mondta Poroszlai Csaba.

Beruházásokra 7,5 milliárd forintot költött az üzleti év eddig eltelt időszakában a cég.

Az Egis 2,31 milliárd forint konszolidált adózott eredményt és 32,38 milliárd forint árbevételt ért el az üzleti éve harmadik negyedévében, a nyereség 55 százalékkal csökkent, míg az árbevétel 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A háromnegyedévi árbevétel 95,87 milliárd forint volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az adózott eredmény 17,6 százalékkal 11,52 milliárd forintra csökkent.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink