hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Vélemény

Az Egészségügyi Világszervezet a gyógyszergyárak érdekeit védi

A nagy gyógyszergyárak mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a szabadalmaztatott termékeikkel azonos generikus készítmények gyártását. Ebben gyakran az ENSZ Egészségügyi Világszervezet is támogatja őket. Az eredmény: a fejlett országok polgárai aránytalanul magas összegeket kénytelen fizetni a gyógyszerekért, a szegény államok lakói pedig gyakran az életmentő szerekhez sem jutnak hozzá – írja Johann Hari, a The Independent baloldali brit napilap kolumnistája. Félő, hogy az új influenza esetében katasztrofális következményekkel járhat a gyógyszergyárak önzése.

Az újinfluenza-járvány kapcsán ismét kiderült, bebizonyosodott, hogy a multinacionális gyógyszergyárakat kizárólag a nyereség érdekli. A legszomorúbb az, hogy ebben a kormányok és a nemzetközi szervezetek támogatására is számíthatnak – véli Hari.

A vírussal szemben eddig egyedül hatékonynak bizonyult Tamiflu alapján elkészített generikus készítmény a szegény országok polgárai számára is megfizethető lenne. A szabadalmi jogokat birtokló Roche azonban nem engedélyezi az olcsó készítmény előállítását, inkább arra akarja rávenni az harmadik világ országait, hogy tőle rendeljenek a gyógyszerből – jóval drágábban, mint amennyibe a generikus készítmény kerülne. Törekvésüket az ENSZ is támogatja – állítja Hari; a Egészségügyi Világszervezet is arra szólította fel a kormányokat, hogy tartsák tiszteletben a Roche szabadalmi jogait.

A gyógyszergyárak azzal érvelnek, hogy a kísérletek rendkívül költségesek, ezért csak a sikeres termékekből befolyó nyereség teszi lehetővé az újabb és hatékonyabb készítmények előállítását. Hari szerint valójában azonban a gyógyszergyárak aránylag kevés pénzt fordítanak kutatásra, hiszen többnyire csak akkor kezdenek tesztelni egy szert, ha már egy egyetemi vagy alapítványi kutatócsoport sikerekről számolt be. Így a gyógyszergyárak csak kis hányadát végzik a kutatásnak, de a végén a szabadalom mégis őket illeti meg.

A brit publicista ezért azt javasolja, hogy a kormányok fogadják meg Joseph Stiglitz Nobel-emlékdíjas közgazdász javaslatát, és hozzanak létre kutatási alapokat az ígéretes gyógyszerkísérletek támogatása érdekében. Az állam komoly összegeket fizetne a hatékony szerek előállításáért, cserébe a szabadalmi jogokért, amelyeket aztán mindenki számára ingyen hozzáférhetővé tenne. Így egyszerre lehetne biztosítani az új gyógyszerek kifejlesztése mellett azt is, hogy a szegények is méltányos áron hozzájuthassanak az életmentő készítményekhez.

globusz.net

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés