hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Egységesített gyógyszerellátás Szabolcsban

Egységesíti tíz, megyei fenntartású szociális intézmény gyógyszerbeszerzését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a fenntartásában lévő Egészségügyi Holding Zrt. - jelentette be Gulyás József, a helyhatóság alelnöke sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

A több ezer ellátottról gondoskodó szociális intézmények gyógyszerforgalma a holding által működtetett közforgalmú patikákon keresztül zajlik majd. A forgalom növekedésével mintegy havi 50 millió forint többlet árbevételhez jutnak a holding patikái. Az ebből a forgalomból generált árrés pedig a megyei intézményrendszeren belül marad - közölte az alelnök.

Gulyás József emlékeztetett arra: a intézmények eddig hat-hét patikából teljesen önállóan, nem szabályozott módon szerezték be a gyógyszereket. Az együttműködéssel párhuzamosan egy informatikai rendszert is kialakítanak, amely a betegek adatainak egységes kezelését teszi lehetővé. Az online struktúra révén a betegek ellátási minősége és biztonsága javul.

Kiss Zoltán Tamás, az Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta: a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban két, Mátészalkán, Nagykállóban, Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban egy-egy közforgalmú patika alakulhatott meg januárban, ezek teljes egészében önkormányzati kézben vannak.

Ilyen patikalánc máshol nincs az országban - mutatott rá a vezérigazgató. A rendszer előnye, hogy az ellátáskor kapott recepteket azonnal kiválthatják a gyógyintézményekben a betegek, a patikákban pedig a holding által foglalkoztatott alkalmazottak dolgoznak.

A vezérigazgató hozzátette: a közforgalmú patikáktól elkülönülő, a fekvőbetegek számára gyógyszereket biztosító intézeti patika közbeszerzéseinek racionalizálásával az 1,4 milliárd forintos éves gyógyszerköltségeket 250 millió forinttal sikerült csökkenteni. A betegekre szabott gyógyszereléssel, illetve a citosztatikus infúziós készítmények számítógépes rendszer segítségével történő adagolásával további megtakarításokat lehet elérni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink