2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Általános sztrájk az egészségügyben

Romániában meghatározatlan időre általános sztrájkba léptek hétfőn az egészségügyben dolgozók.

Az egészségügyben dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet vezetői szerint több mint 82 ezer dolgozó szüntette be a munkát. Egyes kórházakban csak a sürgősségi eseteket látták el, de voltak olyan egészségügyi intézmények, amelyeknek a tevékenységét nem érintette a munkabeszüntetés.

A tiltakozók azt követelték, hogy az idei béremelésekben a szociális munkások, valamint a kórházak adminisztratív személyzete és a megyei közegészségügyi igazgatóságok dolgozói is részesüljenek. Azt nehezményezik, hogy jelenleg túl nagyok a bérezési különbségek a rendszerben dolgozó vezető beosztású személyek, illetve az adminisztratív és a kisegítő személyzetként dolgozók fizetése között.

Az orvosok és az ápolók jobb munkakörülményeket is kérnek, és remélik, hogy a parlament úgy fog módosítani a román kormány által idén elfogadott, és a sztrájkot kiváltó két sürgősségi kormányrendeletet, hogy azokba az ő követeléseiket is belefoglalják.

Romániában nem ez az egyedüli általános sztrájk a közszférában, hiszen a postások is felfüggesztették a munkát meghatározatlan időre még csütörtökön. Ők is magasabb bért követelnek. Az eddigi tárgyalásokon több béremelési tervezetről egyeztettek, de hétfő kordélutánig a felek nem tudtak megállapodásra jutni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink