hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Alig van adóssága a pécsi egyetemnek

Sikeres gazdálkodásának és stabil költségvetésének köszönhetően lényegében adósságmentesen zárta a múlt évet a PTE.

Tavaly folyamatosan fenntartható volt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) likviditása, ami a fegyelmezett forrásfelhasználásnak, a pályázati bevételeknek, a kiadások visszafogásának és a központi támogatásnak együttesen volt köszönhető. Az egyetem az oktatási, gyógyítási és kutatási feladatait mindemellett megbízhatóan és magas színvonalon látta el – közölte a felsőoktatási intézmény kancelláriája, Jenei Zoltán.

A kancellár hivatalba lépése előtt 2,7 milliárd forint volt a PTE adósságállománya, amelyet 2015 végére sikerült 835 millió forintra mérsékelni. Tavaly év végére ez az összeg 50 millió forintra csökkent, amivel lényegében megszűnt az intézmény adósságállománya. Mindez annak is köszönhető, hogy tavaly 32 nyertes, két operatív program – az emberierőforrás-fejlesztési, valamint a gazdaságfejlesztési és innovációs – keretében folyó és nemzetközi projektről adhatott számot a PTE, 23 pályázata pedig elbírálás alatt van.

Az egyetem 2016 végi pénzkészlete 21,5 milliárd forint volt, amelynek mintegy 82 százaléka beérkezett pályázati előlegben realizálódott, tíz százaléka pedig az egyetem átfogó fejlesztését – összesen 24 milliárd forintos összegből – megvalósító Modern városok program tavalyi forráslehívásából adódott. Felgyorsult a pécsi egyetem alapítása 650. évfordulójának alkalmából megrendezendő idei ünnepségsorozat előkészítése is. Az intézmény kiemelt feladata a két nagyprojekt sikeres lebonyolítása és az egyetem bevételnövelő képességének erősítése. A tartozásállomány eliminálása után az egyetem szabadabban, bátrabban gondolkodhat a gazdasági életben betöltött szerepéről és alakítója lehet a helyi gazdaságnak.

A kancellár szerint számos tartalék van a regionális gazdasági életben való szerepvállalásban, a „vállalkozó egyetem” modellje felé mozdulással további bevételekre tehetnek szert. A 24 milliárd forintos egyetemfejlesztés következtében jelentősen nőnek majd az intézmény bevételei, ugyanakkor Jenei hosszútávon racionalizálást is ígér, hiszen korszerűbb, hatékonyabb vagyongazdálkodást várnak tőle.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink