hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

ÁSZ-utóellenőrzés

Az ELTE rektora és kancellárja jelentős részben nem hajtotta végre az általuk meghatározott intézkedési tervben szereplő feladatokat, közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A Pécsi Tudományegyetemen 25 feladatból 19-et végrehajtottak.

Az Állami Számvevőszék 2014-ben és 2015-ben elvégezte mind a 28 állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését. Az ÁSZ az ellenőrzések során súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel és javaslataival hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodására vonatkozó előírások megerősítéséhez, valamint a gazdálkodás irányításának átalakításához. Az utóellenőrzések során az ÁSZ a számvevőszéki megállapítások és javaslatok alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékeli, amelyek egyúttal visszacsatolást adnak az ÁSZ jelentéseinek hasznosításáról.

A mostani utóellenőrzések az ELTE esetében megállapították: nem intézkedtek a korábban feltárt szabálytalanságoknál a munkajogi felelősség kivizsgálását célzó  eljárás megindításáról és a vizsgálat eredményének ismeretében a szükséges intézkedésekről, továbbá nem gondoskodtak a követelések szabályszerű kimutatásáról a nyilvántartásokban. A vagyonhasznosítás terén nem gondoskodtak a versenyeztetés szabályainak betartásáról és a bérleti díjak önköltség-számításon alapuló meghatározásáról. Az intézkedési tervben rögzített feladatok végrehajtásáról a jogszabályban előírt nyilvántartást vezették. Az utóellenőrzés megállapította, hogy az ÁSZ által korábban az egyetem vagyongazdálkodása, vagyonhasznosítása területén azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennáll.

A Pécsi Tudományegyetemnél a feladatok jelentős részét, 25-ből 19-et végrehajtottak, amely javította az egyetem működésének szabályozottságát. A gazdálkodási jogkörök gyakorlása területén azonban az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennáll. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint a fenntartói jogkör gyakorlója, az intézkedési tervében foglalt feladatot végrehajtotta.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink