2020. május. 26., kedd - Fülöp, Evelin.
hirdetés
hirdetés

Rudolf Steiner nyomdokain a fogorvosok

Magyarországon hét éve indult el az általános antropozófus orvosképzés, amit a Pécsi Tudományegyetem akkreditált. Jelenleg negyven vizsgázott antropozófus orvos működik, közülük öten fogorvosok.

hirdetés

Az antropozófus orvoslás százéves múltra visszatekintő, európai gyökerű integratív gyógyító eljárás, amely nem megy szembe a nyugati orvoslással, hanem azt kiegészítve, egyfajta holisztikus szemléletmódot visz a gyógyításba, mondta Papp Huba fogszakorvos az MTI-nek.

Rudolf Steiner osztrák polihisztor, filozófus nevéhez kötődik az antropozófia tudománya, amely az élet számos területén megjelenik, hiszen például a Waldorf-iskola vagy az organikus építészet is az antropozófia szemléletén alapszik. Az antropozófus fogorvos a hagyományos fogászati eljárásokon, terápiákon túl további tudományos megalapozottságú eljárásokkal egészíti ki a kezelést.

Nemzetközi antropozófus fogászati kongresszust tartanak csütörtöktől Budapesten; a harmadik alkalommal meghirdetett, négynapos rendezvényre tizenöt ország fogorvos, orvos és terapeuta szakembereit várják. A kongresszus célja az is, hogy ismertessék az antropozófus gyógyítói szemléletet és eljárásokat a magyar szakemberek számára.

A fogszakorvos hozzátette, a budapesti kongresszus anyagát szeretnék megjelentetni. A rendezvényen a többi között előadás hangzik el a tejfogak vadgesztenyeoldattal történő kezeléséről, ami bizonyítottan lassítja, akár meg is állítja a tejfogak szuvasodását. Előadást hallhatnak a résztvevők a gyógyeuritmiával való fogszabályozás témakörében is, ez a speciális módszer egy olyan mozgássort alkalmaz, amellyel fizikai fogszabályzó nélkül lehet a fogak pozíciójára hatni. A módszert 8-14 éves gyerekeknél lehet alkalmazni, és ebből a kongresszuson gyakorlati bemutatót is tartanak. Lesz antropozófus gyógyszerészeti előadás, de bemutatják azt is, hogyan lehet a beszéddel hatni a fogak helyzetére. Ezenkívül a fogágy, a fogínybetegségek antropozófus kezeléséről is lesz szó a kongresszuson.

Papp Huba hangsúlyozta, az antropozófus módszerek nem helyettesítik a rendszeres és mindennapos fogápolást, azonban a hagyományos orvoslás mellett, azt kiegészítve hatékonyan működnek.

Magyarországon hét éve indult el az általános antropozófus orvosképzés, amit a Pécsi Tudományegyetem akkreditált. Jelenleg negyven vizsgázott antropozófus orvos működik, közülük öten fogorvosok, ami a négyezres magyarországi fogorvosi létszámhoz képest elenyésző.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!