hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Tudomány

Alacsony vércukorszinttel elhamarkodott lehet a döntés

A vér glükózszintje befolyásolja az emberek döntéshozatali folyamatát; megfontoltabban választottak egy tanulmányban azok, akiknek magasabb volt a vércukorszintje – közölték amerikai kutatók a Psychological Science című szaklapban.
Xiao-Tian Wang és Robert D. Dvorak, a Dél-Dakotai Egyetem kutatói 65 egyetemistával végeztek teszteket. Az önkénteseknek választaniuk kellett egy kisebb összegű, azonnal megkapható nyeremény vagy egy nagyobb pénzösszeg között, amelyhez azonban csak később juthattak volna hozzá.
 
A tesztalanyok egyik fele éhgyomorra, alacsony vércukorszinttel válaszolta meg a kérdőívet, a másik fele vagy cukros, vagy édesítőszeres, koffeinmentes üdítő elfogyasztása után. Mindegyikük vércukorszintjét mérték a kísérlet kezdetén és az ital elfogyasztása után.
 
„A cukros üdítő elfogyasztását követő 10 percen belül a résztvevők érdeklődése megnőtt a nagyobb, jövőbeni jutalom iránt” ” összegezte eredményüket dr. Wang kutatásvezető. A pszichológus szakember hozzátette: az már ismert volt, hogy magasabb vércukorszinttel tovább tud várakozni valaki az evéssel, tehát az étkezéssel kapcsolatos viselkedést befolyásolja a vércukorszint. Vizsgálatuk azonban megmutatta, hogy az egyén döntési folyamatára is hatással van vércukorszintje.
 
A kutatók megállapították, hogy a nagyobb jutalom reményében türelmesebben vártak azok, akiknek a vércukorszintje magasabb volt, és fordítva, impulzívabb döntést hoztak az azonnali, ám kisebb nyereségért azok, akiknek alacsony volt a glükózszintje. Eredményük alapján a szakemberek úgy vélik, hogy bizonyos állapotok, például a szerencsejáték-szenvedély esetleg kontrollálható lenne a megfelelő vércukorszint fenntartásával. 

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink