hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

"Aki ezek után aláírja a mentességi kérelmet, elmebeteg"

Úgy tűnik, mindössze egyetlen napig élt az érdekvédők és az egészségügyért felelős államtitkárság megállapodása – írja a Népszabadság

A lap a humántárca közigazgatási államtitkára által az intézményvezetőknek írt, a kényszernyugdíjazás végrehajtásával foglalkozó utasításának következményeivel foglalkozik. (E levél más vonatkozásaiban téma a Népszavánál és a Világgazdaságnál is.)

Az érdekvédők a múlt hét szerdai egyeztetés után még úgy hitték – írja a Népszabadság – , hogy elhárították a közvetlen katasztrófát: az egyezség részleteiről, illetve az államtitkársággal folytatott sikeres alkuról a Magyar Kórházszövetség levélben tájékoztatta a tagkórházakat. Ebben jelezték, hogy az államtitkár a kormány nevében a kötelező nyugdíj alól felmentési kérelmek egységes kezelését és lényegében csak formális elbírálását ígérte. Valamint azt is, hogy az egészségügyben a nyugdíjat választók státusza nem szűnik meg automatikusan, mint ahogyan azt a jogszabály előírja, hanem mindenütt megmaradhat, ahol szükség van orvosra, ápolóra vagy egyéb szakdolgozóra az intézmény biztonságos működtetéshez. Szócska azt is megígérte, hogy a munkát választó nyugdíjasok jövedelme nem csökken. Megoldásként azt találták ki, hogy a nyugdíj összegével megegyező ösztöndíjat kap a mentességhez jutó egészségügyi dolgozó. A juttatás a nyugdíjakhoz hasonlóan köztehermentes lenne. Így az érintettek jövedelme nem változna, miként a munkáltatók terhei sem.

Ezért is hideg zuhanyként érte az intézményvezetőket a közigazgatási államtitkár levele. Ebben ugyanis az áll, hogy a kötelező nyugdíjazás alóli egyéni kérelmeket a kormány mégsem egységes formanyomtatvánnyal gyűjti, hanem – az erről szóló kormányhatározat értelmében – megmarad az egyéni kérelmek és jóváhagyások rendszere. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hat-hétezer dokumentum érkezhet meg csak az egészségügyből a kormányzathoz. A körlevélben már arról sincs szó, hogy a kötelezően nyugdíjba küldendő alkalmazottak státusza megmaradna. Mint ahogyan arról sincs említés benne, hogy miként pótolná a kormány a nyugdíj összegét.

A lap az intézkedés következményeit számbavéve mások mellett idéz egy kórházigazgatót, aki egészen röviden összegezte a továbbfoglalkoztatásra várók helyzetét: „Aki ezek után aláírja a mentességi kérelmét, elmebeteg” – olvasható a nol.hu cikkében.

hirdetés

Könyveink