hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Abszurd az egészségügyben: készítse elő a nyugdíjszelvényét!

A bérükön túl ösztöndíjat akar fizetni a kormány a kettős ellátástól eltiltott nyugdíjaskorú egészségügyieknek – értesült a Népszabadság.

A tervek szerint az idős orvosok nyugellátását július elsejétől ugyan nem folyósítanák tovább, de a nyugdíjuknak megfelelő összeget ösztöndíj címén hozzácsapnák a bérükhöz. A már formálódó kormányzati koncepció szerint az, aki a mentességét kéri, automatikusan lemond a nyugdíjáról, és ezzel egyidejűleg jogosult lenne a Senior ösztöndíjra, amelynek összege azonos lenne az öregségi ellátással.

A lap információi szerint a Senior ösztöndíjra külön állami alap létesülne oly módon, hogy az érintettek öregségi ellátásának összegét egyszerűen ide irányítanák át. Persze ehhez még szükség van újabb törvénymódosításokra. A tervezett rendszer szerint aki később abbahagyja a munkát, megszűnik az ösztöndíja, és viszszaléphet a nyugdíjrendszerbe.

Az új rendszer megvalósításának számos nehézsége közül csak az egyik, hogy az egészségügyben a nyugdíjasokról nincs lista, s nincs adat arról sem, mennyi az érintettek nyugdíja, mekkora összegre van szükség az ösztöndíjalaphoz. A Népszabadságnak egy kórházi vezető azt mondta: a mentességi kérelem mellé valószínűleg begyűjtik majd a nyugdíjszelvényeket is, és aztán az államtitkárság darabonként egyezteti a nyugdíjbiztosítóval… - olvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink