hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ahol zöld van, ott kullancs is jöhet

Láttak már Lyme-kórt a csípés környékén kialakuló jellegzetes piros folt enélkül is – mondta az MNO-nak dr. Budai József, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa.

A kullancsok által legfertőzöttebb rész Magyarországon a Dél-Dunántúl, az Alpokalja, Vas, Zala, Pest, Nógrád, Heves megye, valamint a Pilis és a Börzsöny – idézi az infektológus főorvost a lap. Megjegyzve, hogy a Balatontól délre a főorvos a harmincéves praxisa alatt még nem találkozott kullancsok terjesztette megbetegedéssel. A szakértő azt is kiemelte, hogy bár vannak olyan területek, amelyeket különösen kedvelnek az élősködők, kullancs igazából bárhol előfordulhat: a kertben, a parkban, de még a lakótelepen is: ahol zöldterület van, ott kullancs is lehet.

Minden évben újabb kullancsszedő csodamódszert dobnak piacra. A főorvos szerint ezek nem feltétlen hasznosak, a lényeg, hogy ha észrevettük az élősködőt, akkor határozott mozdulattal egyszerűen húzzuk ki a testünkből. Ha egyedül nem megy vagy bizonytalanok vagyunk, menjünk el az orvosi ügyeletre, ott segítenek – tanácsolja az MNO. – A főorvos szerint nagyon fontos a határozott mozdulat, a közhiedelemmel ellentétben az sem probléma, ha a vérszívó feje bent marad. A legrosszabb, ha oda-vissza tekergetjük, nyomkodjuk, mert ilyenkor a kullancs gyomrából az összes kórokozó a testünkbe kerül – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés