hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A vitaminok nem csökkentik a Covid-19-halálozás kockázatát

A Toledói Egyetem kutatói korábbi tanulmányokat tekintettek át, és megállapították, hogy az immunerősítő étrend-kiegészítők, például a C-vitamin, a D-vitamin és a cink fogyasztása nem csökkentik a Covid-19 miatti halálozás esélyét – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, amit a 24 idéz.

Metaanalízisükben a szakértők 26 korábbi, független szakértők által átnézett tanulmányt foglaltak össze, amelyek összesen több mint 5600 covidos beteg adatait tartalmazták. Az analízis azt mutatta, hogy sem a C-vitaminnak, sem a D-vitaminnak, sem a cinknek nem volt semmiféle hatása a halálozásra. A kutatók a D-vitaminnal kapcsolatban találtak egyedül némi pozitívumot: az eredmények alapján csökkentheti a lélegeztetőgépen és a kórházban eltöltött időt, de az összefüggés biztos megállapításához további kutatásokra lesz szükség.

Míg a tanulmány túlnyomórészt olyan betegeket vizsgált, akik már kórházba kerültek a koronavírus-fertőzés miatt, a kutatók elemeztek egy kisebb olyan csoportot is, amelynek tagjai a vírusfertőzés előtt rendszeresen D-vitamint szedtek. Itt sem találtak lényeges különbséget a halálozást illetően.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy már a járvány elején elkezdődtek kutatások a különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jórészt nem azt hozták ki, hogy bármelyik hatásos lenne a koronavírussal szemben. A kutatók figyelmeztetnek: a tanulmányt nem szabad úgy értelmezni, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők rosszak vagy kerülendők lennének, hanem egyértelművé teszik, hogy nem hatékonyak a koronavírus-halálozás megelőzésében. Lehetséges, hogy néhány alultáplált vagy egyéb mikrotápanyag-hiányos Covid-19-beteg számára előnyös lehet a táplálékkiegészítők szedése, de ennek az az oka, hogy szervezetükből már eleve hiányoznak ezek az alapvető tápanyagok – nem azért, mert a D- vagy C-vitamin hatékony lenne a vírus ellen, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés