hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

A Veszprém megyei kórház plusz öt évig fizeti a rezidensek ösztöndíját

További öt évig havi nettó százezer forintot fizet a Veszprém megyei kórház azon rezidenseinek, akik jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramra – jelentette be Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója csütörtökön egy balatonfüredi rendezvényen.

Rácz Jenő kifejtette: a szaktárca ösztöndíjprogramjához csatlakozóknak vállalniuk kell, hogy a képzés végét követően további öt évig, összesen tíz évig a magyar állami egészségügyi rendszerben dolgoznak. Akik erre az időre a Veszprém megyei kórházzal kötnek szerződést, azok számára garantálják foglalkoztatásukat és hogy tovább fizetik számukra a havi nettó százezer forintot.

A kórházigazgató elmondta: intézményükben összesen 21 rezidenshelyet hirdettek meg, ebből korábban tizenketten jelentkeztek az államtitkárság programjára. A Veszprém megyei kórház által múlt héten meghirdetett „Markusovszky Lajos plusz” programban eddig ketten írták alá szerződésüket, de már további két rezidens jelezte csatlakozási szándékát.

Rácz Jenő az MTI-nek kiemelte, a céljuk az, hogy mind a rezidensek, mind az egészségügy több szereplője felé jelezzék:„komolyan veszik azt a programot, hogy szeretnék itthon tartani a dolgozókat”.

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár ugyanazon a rendezvényen arról beszélt, várhatóan a napokban bejelenti a tárca, hogy milyen új pályázat feltételekkel lehet jelentkezni a korábban csak az idén a szakorvosképzésbe lépők számára meghirdetett ösztöndíjprogramra. Továbbá elmondta, a szakorvosképzésben résztvevő mentorok díjának emelésére is megvan a forrás.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be július közepén arról a szakorvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogramról, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó havi százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

Szócska Miklós korábban kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be.

A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhatott a fizetésén felüli havi nettó százezer forintos támogatásra. Az augusztus 22-i határidőig viszont az összesen 620 helyre 141-en jelentkeztek. Az államtitkárság bejelentette: újabb pályázati kört írnak ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink