hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Ez vicc? – kinevették a magyar orvosok fizetését külföldön

A napokban szerzett kellemetlen élményéről számolt be egy végzős orvostanhallgató a Napközben műsorában. A fiatal férfi a hazai rezidensek kilátásai kapcsán elmondta: nemrég egyik végzős, nigériai származású hallgatótársával beszélgetett. Az afrikai fiatalember az egészségügyi dolgozók fizetése felől érdeklődött.

 „Kicsit hitetlenkedve, értetlenül nevetve kérdezte tőlem, igaz-e, hogy tényleg olyan keveset keresnek a kezdő magyar orvosok, amennyiről ő hallott, mert amennyiben igen, akkor ez csak a vicc kategóriájába tartozhat. Ennél még ők is háromszor-négyszer többet keresnek” – mondta a diploma előtt álló fiatalember a Magyar Rádióban.

Elmondta még, hogy bár csak felületes ismeretekkel rendelkezik a nigériai gazdaság helyzetéről, de úgy gondolja, a nyugat-afrikai országban sem lehetnek sokkal kedvezőbbek a viszonyok, mint Magyarországon. „Valamiért ott mégis más helyi értéken kezelik az orvosokat, mint nálunk” – tette hozzá a hallgató, aki hazai társaival együtt azzal kénytelen szembesülni, hogy a kezdő orvosok nagyjából nettó kilencvenkétezer forintos fizetéssel indulhatnak neki a pályájuknak.

Az orvosok helyzetének javítására a közelmúltban intézkedések történtek. Az egészségügyért felelős államtitkárság 2011. július 20-án hirdette meg a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíját, valamint a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíját. A szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forint támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt.

A teljes információ a hirado.hu oldalán

(forrás: Magyar Rádió, hirado.hu)
hirdetés

Könyveink