hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

141-en jelentkeztek a rezidensek ösztöndíjprogramjának 620 helyére (frissített)

Összesen 141-en jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogram 620 helyére, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt. Papp Magor szerint a meghirdetett ösztöndíjprogramnak nem volt érdemi hatása a migrációra.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) hétfőn tette ki honlapjára közleményét, mely szerint augusztus 29-ig a Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíjára 124, a Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíjára pedig 17 pályázat érkezett be az EEKH-hoz.

Mint az oldalunk is megírta: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága újabb, szélesebb kört érintő pályázatot hirdet a szakorvosjelöltek részére. a pályázati kiírás rövidesen megjelenik az EEKH honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.

A rezidensszövetség elnöke szerint a rezidensek számára meghirdetetett ösztöndíjprogram nem tudott érdemi hatást gyakorolni a migrációra. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke később sajnálatosnak nevezte, hogy ezzel a pályázattal az államtitkárság nem tudta megszólítani az idén végzősök többségét. Mint mondta, az egészségügyi vezetés a rezidensösztöndíjjal kapcsolatban is egyeztetéseket kezdeményezett, de bíznak abban hogy emellett olyan intézkedések is következnek még, amelyeknek érdemi hatásuk lesz az orvosok elvándorlásának megállítására, illetve a migrációs folyamat visszafordítására. Nagyon sokan ugyanis még ezekben a napokban, hetekben döntik el, hol fogják elkezdeni orvosi munkájukat, Magyarországon vagy külföldön - tette hozzá.

A rezidensszövetség elnöke hangsúlyozta: "csak akkor tud bármilyen rezidensekre vonatkozó intézkedés sikeres lenni, ha a szakorvosi béreket is rendezik".

A szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjáról Réthelyi Miklós miniszter, Szócska Miklós államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be július közepén. Szócska Miklós kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzés résztvevőire vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink