hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A tüdő baktériumairól

Az egészséges emberek tüdejébe folyamatosan baktériumok jutnak be a szájon át a külvilágból, ezek azonban csak ritkán, legyengült immunrendszer esetén okozhatnak betegséget, írja az OTSZ Online.

Robert Dickson (University of Michigan, Ann Arbor) és munkatársai az mBio-ban megjelent vizsgálatukat 8 önkéntes bevonásával végezték, akiknek tüdejéből több mintát is vettek. A bronchoalveoláris lavage mellett hörgő kefebiopsziát is alkalmaztak (a kefebiopszia során egy apró, szennyeződéstől védett kefével vesznek a hörgőkből sejteket és váladékot). A minta molekuláris biológiai elemzése mellett összehasonlításul a résztvevők nyelőcsövéből és szájából származó mintákat is elemezték.

A kórokozókat a bakteriális DNS segítségével mutatták ki. A vizsgálatok eredményéből megállapítható, hogy az alsó légutakban talált mikrobák a szájból kellett, hogy oda kerüljenek – és nem a bronchoszkóp bevezetése során bejutott szennyeződések. Olyan speciális baktériumfajtákat nem találtak, amelyek csak a tüdőben, a szájban és a nyelőcsőben viszont nem fordulnak elő. A kutatók a jövőben azt szeretnék kideríteni, hogy a tüdőben előforduló baktériumpopuláció összetétele megváltozik-e egy légúti fertőzés során. Érdekes kutatási téma az is, hogy az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek hogyan befolyásolják a tüdőben található mikroorganizmusok fajspektrumát, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés