hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A többség magánorvoshoz menne, de nincsen pénze rá

Az emberek nagy többsége csak akkor megy orvoshoz, ha már nagy baj van, ám, ha el is megy, ott is csak rossz tapasztalatokat gyűjt – tűnik ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából.

A kutatás adataiból az látszik, hogy relatíve kevesen tesznek meg mindent azért, hogy megőrizzék az egészségüket: mindössze 43 százalék azoknak az aránya, akik törekednek arra hogy egészséges ételeket fogyasszanak, 41 százalék jár el rendszeresen szűrővizsgálatokra, és 22 százalék sportol rendszeresen. A lakosság kevesebb mint fele (42 százalék) vallja azt magáról, hogy aktívan tesz azért, hogy egészséges maradjon.

A 18-69 éves hazai lakosság fejenként átlagosan évi megközelítőleg 100 000 forintot fordít az egészségének megőrzésével kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra. A számlából 54 000 Ft-ot tesznek ki a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, 19 000 Ft-ot a különböző egészség megőrzésére szolgáló eszközök és 35 000 Ft-ot a kezelések, egészségügyi szolgáltatások. A gyógyszerre, gyógyhatású készítményre költött összeg 53 százaléka vitaminra, gyógyhatású készítményre, 21 százalékuk bio élelmiszerre, 16 százaléka pedig homeopátiás készítményre megy. A felmérés adatai szerint az emberek 64 százaléka nem vásárolt semmilyen, az egészség megőrzésére szolgáló eszközt, készüléket az elmúlt egy évben, és  mindössze minden tizedik ember (9 százalék) fordított erre a célra 50 000 Ft-nál nagyobb összeget.

A kutatásban az állami és a fizetős egészségügyi ellátáshoz való viszonyukról is kérdezték a 18-69 éves felnőtteket. A válaszokból pedig az látszik, hogy a megkérdezettek kétharmada csak akkor megy el orvoshoz, ha már konkrét egészségügyi panasza van.

Az emberek alapvetően elégedetlenek az állami egészségügyi rendszerrel, háromnegyedük ért egyet azzal, hogy állami egészségügyi ellátás egyre romlik. Saját bevallása szerint a többség nem engedheti meg magának a fizetős, magán egészségügyi ellátás igénybevételét: 59 százalék ugyan szívesebben választaná azt, de úgy érzi, anyagi feltételei ehhez nem adottak.

Az elmúlt egy évben a 18-69 éves lakosság 41 százaléka vett igénybe valamilyen fizetős egészségügyi szolgáltatást. Ezek közül a fogászat és a nőgyógyászat esetén a legmagasabb a magán rendelők/intézetek részesedése. Akik ugyanis fogászati kezelésre szorultak az elmúlt egy évben, azoknak 74 százaléka egyből egy magánrendelő ajtaján kopogtatott. Magán nőgyógyászt a megkérdezettek 79 százaléka választott az állami helyett.

(forrás: Cofidis PR)
hirdetés

Könyveink