hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Költ a magyar: kevesebbett kórházra, többet szakorvosra

A közfinanszírozott egészségügyben egyre kevésbé bíznak az emberek, ha az egészségük hosszú távú fenntartásáról van szó – írja egy friss kutatásra alapozva a Világgazdaság.

Az egészséggel kapcsolatos kiadások növekedése mellett mellett a költési szerkezet is átalakulóban van: az egészséges életmódhoz kötődő szolgáltatások igénybe vétele nőtt a legnagyobb mértékben 2011 júniusához képest – derült ki a GfK Hungária Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból.

A lakosság által egészségügyi ellátásokra költött pénz 3 százalékkal csökkent. A kórházi ellátáshoz kapcsolódó kiadások 28 százalékkal csökkentek, míg a szakorvosi járóbeteg-ellátásra 18 százalékkal költött többet a lakosság, mint egy éve. Ebben jelentős szerepe van a magánorvosi ellátás egyre növekvő igénybevételének. A háziorvosi ellátáshoz kapcsolódó lakossági kiadás mértéke nem változott.

A legnagyobb változást az egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatások és termékek piaca mutatja. Ezen a területen több mint megduplázódott a teljes lakossági kiadás, amiben szerepet játszik többek között az is, hogy egyre több termék- és szolgáltatási csoportban jelenik meg az egészség, mint fontos döntési szempont – írja a vg.hu.

(forrás: VG Online)
hirdetés

Könyveink