hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A szegényeknek tovább fáj

Magyarországon az utóbbi években mindegyik jövedelmi csoportban nőtt azok aránya, akik anyagi okokból nem mentek orvoshoz – írja a Világgazdaság.

2010 óta fokozatosan nőttek a különbségek a különböző jövedelmi helyzetűek között, főleg a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók romló helyzete miatt – idézi fel a lap. – Ők azok, akik a leggyakrabban számolnak be arról, hogy pénzhiány miatt nem tudtak igénybe venni valamilyen orvosi ellátást: Magyarországon ez a legszegényebbek csaknem 6 százalékára igaz, míg az uniós átlag ennél jobb, 4,5 százalék.

A jövedelmi különbségek, ha változó mértékben is, de az Európai Unió összes országában érezhetően kihatnak az elmaradó orvos–beteg találkozásokra. 2012-ben Lettországban mértek kiemelkedően rossz értékeket, ott a legszegényebbek több mint 20 százaléka nem tudta megfizetni az orvost, de Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban is 10 százalék felett volt ez az arány. Csehországban, Dániában, Spanyolországban, Hollandiában, Szlovéniában, Finnországban, illetve az Egyesült Királyságban viszont még a legszegényebbeknek is kevesebb, mint 1 százalékát érintette a probléma – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink