hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

OECD: a szegényeknek messzebb a segítség

Az OECD tagállamok egészségügyi adatait (kockázatok, erőforrások, ellátás, finanszírozás, elérhetőség) összefoglaló 2014-es évkönyvet mutatja be az Eski.hu.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés új fejezetként jelenik meg az idei összefoglalóban – emeli ki a szerző.
A legtöbb országban általános (vagy közel általános) a lefedettség számos egészségügyi szolgáltatás esetében. Bulgáriában és Görögországban viszont sokan elveszítették biztosított státuszukat, legalábbis ideiglenesen. Több országban sor került bizonyos egészségügyi szolgáltatások, illetvegyógyszerek esetében a lefedettség csökkentésére, valamint a betegek által fizetett készpénzhozzájárulások növelésére.

A tanulmány szerint az EU-tagországokban átlagosan kétszer akkora az aránya az alacsony jövedelmű csoportok körében azoknak, akik kielégítetlen egészségügyi vagy fogászati szükségleteikről számoltak be, mint a lakosság egészében, és négyszer akkora, mint a magas jövedelmű csoportok körében. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a kielégítetlen egészségügyi szükségleteknek a jövőben hosszú távú egészségügyi és gazdasági következményei lehetnek.

Az egy főre jutó orvosok és ápolók száma folyamatosan növekedett szinte minden európai országban, habár egyes területeken orvoshiány merült fel, például a vidéki és távoli régiókban nincs elegendő háziorvos. Az EU-tagállamokban az egy főre jutó orvosok száma átlagosan 1000 főre 2,9-ről 3,4-re növekedett 2000 és 2012 között. Az orvosok lakosságszámra vetített arányának növekedése különösen gyors volt Görögországban (főként a válság előtt) és az Egyesült Királyságban (2000-2012 között 50 százalékos növekedés volt megfigyelhető). Számos EU-tagállam pénzügyi ösztönzőket biztosít az orvosok alul-ellátott területekre történő vonzásához vagy megtartásához.

A hosszú várólisták számos európai országban fontos egészségpolitikai kérdést jelentenek. A nem sürgősségi sebészeti beavatkozások terén jelentős különbségek figyelhetők meg a várólistákban az egyes országok között. Miközben egyes országokban a tervezett műtétek esetében sikerült csökkenteni a várólistákat az elmúlt években, a várólisták a válságot követően növekedni kezdtek például Portugáliában és Spanyolországban – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink