hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nyelvvezető: Szegénységről szó se essék!

Egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el az Emberi Erőforrások Minisztériuma a dolgozóit – írja a VS.hu.

Belső emailt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a háttérintézményeinek a munkatársai: a levélben a VS.hu információi szerint oldalakon keresztül sorolják azokat a szavakat és kifejezéseket, amik „nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban”. Kedvezményezetteken az EMMI által kezelt uniós pályázatok nyerteseit kell érteni.

A nemkívánatos kifejezéseket között a köznyelvben teljesen megszokottak, ugyanakkor negatív dolokra utalók is vannak, mint szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, de olyan semlegesnek tűnők is, mint az esélyegyenlőség, az ápoló, a gondozó.

A minisztérium vezetői mankót is adnak a dolgozók kezébe, és alternatív kifejezéseket javasolnak. Így a szegény, szegénység helyett a rászorult, rászorultság, a fogyatékos helyett a ma már egyébként is használt fogyatékkal élő a megfelelő kifejezés. A stadion helyett pedig a fedett sportlétesítmény használandó.

A minisztérium szerint „ez segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja” – olvasható a vs.hu-n.

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink