hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A szájüregi HPV-fertőzés prevalenciája svédországi fiatalok körében

A humán papillómavírus (HPV) a fej-nyaki és méhnyakrákok kialakulásában játszik szerepet. A korábbi kutatások azt jelezték, hogy egyre emelkedik az oropharynx rákjainak és a fej-nyaki rosszindulatú daganatoknak az előfordulása, melyek kapcsán a leggyakrabban mutatható ki HPV jelenléte.

A jelenleg forgalomban lévő védőoltásokkal megelőzhető a HPV 16-os és 18-as típusával (HPV-16 és -18) történő fertőződés, az orális HPV-infekciókról azonban kevesebbet tudunk. Svéd kutatók a populáció HPV elleni védőoltása előtt mérték fel a HPV-fertőzés prevalenciáját egy stockholmi ifjúsági szakrendelésen, ahonnan korábban a méhnyak HPV-fertőzöttségének nagy prevalenciáját (70 százalék) jelentették fiatal nők körében. A mostani vizsgálatban a szájüregi HPV-infekció előfordulását hasonlították össze fiatal nőknél és férfiaknál, illetve elemezték az orális HPV-prevalenciát és a méhnyaki HPV-infekciókban kimutatható HPV-törzsekkel fennálló konkordanciát.

Betegek és módszerek

A 2009 és 2011 között lefolytatott vizsgálatban 408 fiatal nő és 82 fiatal férfi vett részt, akiknek életkora 15 és 23 év közé esett. Korábban egyikük sem részesült HPV elleni védőoltásban. A szakrendelést éves átlagban körülbelül 4000 fiatal nő és 800 fiatal férfi keresi fel fogamzásgátlási tanácsadás, illetve nemi úton terjedő betegségek kezelése céljából. Szájöblítést követően minden résztvevőtől mintát vettek az öblítő folyadékból, melyből meghatározták a HPV-DNS-t. A fiatal nők esetében a méhnyakról is vettek mintát (n = 180), melyekből ugyancsak meghatározták a HPV típusát. Az orális és cervikális HPV-prevalenciát Fisher-féle egzakt teszttel értékelték, és meghatározták a HPV-típusok közötti konkordanciát.

Eredmények

A 490 szájüregi minta közül 7-et azért zártak ki a további elemzésből, mert nem volt elegendő a vizsgálati minta. A fennmaradó minták 9,3 százaléka (45/483 minta) bizonyult pozitívnak HPV-re (a nők 9,2 százalékánál, a férfiak 9,8 százalékánál). A szájüregi mintákból izolált HPV-típusok többsége a nagy kockázatú csoportba tartozott; 7 orális mintából 2-nél több típus jelenlétét mutatták ki. A HPV-16 volt a leggyakoribb nagy kockázatú típus (2,9 százalék, 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval], 1,7−4,8 százalék), míg a kis kockázatú típusok közül kizárólag a HPV-42 volt kimutatható (1,0 százalék, 95% CI, 0,4−2,4 százalék).

Az orális és cervikális HPV-prevalenciát 174 fiatal nőnél hasonlították össze, akiktől szájüregi és méhnyaki vizsgálati minták is elegendő mennyiségben rendelkezésre álltak; méhnyaki HPV-t 129 személynél (74,1 százalék) mutattak ki. A cervixből származó HPV többsége a nagy kockázatú típusokhoz tartozott. A HPV-16 volt a leggyakoribb nagy kockázatú típus (37,9 százalék, 95% CI, 31,0−45,3 százalék), melyet a kis kockázatú HPV-42 követett (17,8 százalék, 95% CI, 12,9−24,2 százalék).

A szájüregi HPV-fertőzés gyakoribb volt azoknál a fiatal nőknél, akiknél cervikális HPV-fertőzöttség is kimutatható volt (22/129 fő, 17,1 százalék), szemben azokkal, akiknél nem (2/45 fő, 4,4 százalék; p = 0,043). A méhnyak területéről gyakran izolált HPV-típusok jelen voltak a szájüregben is, ám kevesebb típust mutattak ki a szájüregben, mint a genitális traktusban.

Az orális HPV-infekcióban szenvedő 24 fiatal nő közül 22-nél (91,7 százalék) cervikális HPV-fertőzés is fennállt. Az egyidejű orális és cervikális HPV-infekció eseteinek többségében (20/22 eset) a szájüregi HPV-típusok teljes konkordanciát mutattak a cervikális HPV-típusokkal, ez viszont fordítva nem volt igaz, mivel összességében több HPV-típus volt jelen a méhnyaki régióban.

Következtetések

A vizsgálat adatai szerint az orális HPV-prevalenciát tekintve nincs különbség a fiatal férfiak és nők között (9,3 százalék vs. 9,8 százalék), ugyanakkor nagyobb előfordulási arány regisztrálható azoknál a fiatal nőknél, akiknél fennáll cervikális HPV-infekció (17,1 százalék), szemben azokkal, akiknél nem (4,4 százalék). Az orális HPV-fertőzésben szenvedő nők többségénél cervikális HPV-infekció is igazolódott típuskonkordanciával és a HPV-16 dominanciájával. A mostani vizsgálatban nagyobb HPV-konkordanciát észleltek az orális és cervikális infekciók között, mint más vizsgálatokban. E különbség részben a bevont populáció eltérő voltával, valamint a HPV-típusok kimutatására használt vizsgálati technika különbözőségével lehet magyarázható.

A szerzők azt is megfigyelték, hogy a méhnyaki mintákban jelen lévő HPV-típusok többsége a szájüregi mintákból is izolálható, ami arra utal, hogy nincsenek lényegi különbségek a cervikális és orális traktusban lévő HPV-típusok között. A korábbi megfigyelésekkel megegyezően az orális HPV-prevalencia kisebbnek bizonyult, mint a cervikális érték, ezt azonban befolyásolhatta, hogy a folyamatos nyáltermelés következtében a vírus-DNS a nyelés kapcsán eltűnik a szájüregből. Ez részben, de nem teljesen magyarázatot adhat arra is, hogy miért hiányzik vagy gyenge a HPV típuskonkordanciája a cervikális és orális lokalizációk között.

A vizsgálat gyengéjeként kell említenünk azt, hogy a mintanagyság viszonylag kicsi volt, különösen ami azokat az eseteket illeti, amikor a méhnyak és a szájüreg területéről egyaránt rendelkezésre állt vizsgálati minta az adott személytől. Ráadásul a vizsgálati kohorszot szexuálisan aktív személyek alkották, akik éppen nemi úton terjedő betegség terápiája vagy prevenciója miatt keresték fel a szakrendelést. Ennek következtében az összegzett HPV-prevalencia nagyobb lehet, mint más, földrajzi és életkori szempontból hasonló csoportokban. Ezen túlmenően nem voltak ismertek a demográfiai és szexuális magatartásra vonatkozó adatok sem, melyek ugyancsak befolyásolhatták az eredményeket.

Összefoglalva, a vizsgálat az orális HPV-fertőzések esetében a HPV-16 dominanciáját igazolta mind a fiatal férfiak, mint a fiatal nők körében. A fiatal nők csoportjában azonban gyakoribb volt a fertőzés azoknál, akiknél genitális HPV-infekció is fennállt egyidejűleg, és az orális HPV-típusok többsége a genitális traktusban is megtalálható volt. A fenti adatok annak fontosságát húzzák alá, hogy meg kell határozni: a jelenleg rendelkezésre álló HPV-vakcinák a szájüregi fertőzések ellen is védelmet nyújtanak-e.

(Forrás: Du J, et al. Prevalence of oral human papillomavirus infection among youth, Sweden. Emerg Infect Dis. 2012;18:1468−1471. doi: dx.doi.org/10.3201/eid1809.111731)

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés