hirdetés
hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Táplálkozás

A nagyobb étvágyat emésztőrendszeri baktériumok is okozhatják

A belekben élő egyes baktériumok is hozzájárulhatnak a megnövekedett étvágyhoz, elhízáshoz és az emésztőrendszer gyulladásához – közölték amerikai kutatók a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a túlsúlyos emberek bélrendszerében élő mikroorganizmusok típusa és száma eltér a normál testsúlyú embereknél találtaktól. E különbség hátterét keresték egérkísérleteikben az Emory Egyetem kutatói.
 
A vizsgálatban olyan egerek vettek részt, amelyekből hiányzott a TLR-5 gén, amelynek köszönhető, hogy az immunrendszer sokféle baktériumot felismer. A megváltozott immunológiai működésű egerek többet ettek, mintegy 20 százalékkal kövérebbek voltak, mint a szokványos egerek és metabolikus szindróma jelentkezett náluk, melyet a magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint és inzulinszint jellemez. Mindez gyakran a szívproblémák és a cukorbetegség előjele. 
 
Az emésztőrendszer születéskor steril, ám néhány nap alatt az első étkezésekből és a környezetből benépesül baktériumokkal, kialakul a bélflóra. A megváltoztatott immunrendszer a kísérleti egereknél azt eredményezte, hogy némileg másfajta baktériumok éltek bélrendszerükben, mint a normál rágcsálókban, ezáltal nagyobb étvágyuk lett, metabolikus szindróma alakult ki náluk, valamint enyhe gyulladás. Mindez Andrew Gewirtz kutatásvezető szerint az elhízáshoz köthető betegségek kulcsa.
 
Gewirtz a kövér egerekből közvetlenül újszülött, normál egerek még csíramentes emésztőrendszerébe juttatta a baktériumokat. Megfigyelték, hogy ezek az egerek is többet kezdtek enni, gyulladás és inzulinproblémák alakultak ki náluk. Az élelemhez való korlátozott hozzáférés eredményeként a módosított egerek nem híztak el, ám a többi tünet ekkor is megjelent náluk – jegyezte meg Gewirtz.
 
„Az emberek azért híznak el, mert többet esznek, ám mindez arra utal, hogy a több evés hátterében nem pusztán az áll, hogy a kalória olcsó és sok áll belőle rendelkezésre. A több evés oka lehet a bélbaktériumok megváltozása miatti étvágynövekedés” – véli a kutató.

A bélflóra megváltozásának számos oka lehet, de az egyik legkézenfekvőbb lehetséges ok az antibiotikumok mindenütt jelenvalósága, nem csak a gyógyszerekben, hanem a környezetben is. Gerwitz szerint könnyen lehet, hogy szándékolatlanul bár, de ez okozza a baktériumpopuláció előnytelen átalakulását.
 
MTI / Wired.com
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés