hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A metilénkék megváltoztatja a derékfájósak életét

A metilénkék akár csodaszernek is tekinthető, olyan sokféle módon használható fel a legkülönbözőbb betegségek kezelésében, sőt a kutatásban is.

Kapcsolódó cikkek

A metilénkék a szövettanban festék, a terápiában MAO-gátló, strukturális alapja a típusos antipszichotikumoknak (belőle készül a klórpromazin és származékai), már Paul Ehlrich felfedezte maláriaellenes hatását (1891), többek között gyógyítja a methemoglobinémiát is. Vizsgálják felhasználását a tumorgyógyászatban – mivel oxidatív stressz kiváltásával a rákos sejteket apoptózisra készteti –, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór terápiájában.

Egy áprilisban megjelent vizsgálat eredményei szerint (B. Peng, Pain, 149(1):124–29) a deréktáji fájdalom csillapítójaként is használható: a csigolyaközi porckorongokba injektálva elpusztítja a fájdalomérző receptorokat, ezáltal csökken a mozgáskorlátozottság, helyreáll a funkció.

A kutatók a klinikai és radiológiai vizsgálatok alapján 72 porckorongsérves beteget választottak ki, akiknek legalább 6 hónapja súlyos deréktáji fájdalmuk volt. A betegek felében metilénkéket adtak be az érintett porckorongba, másik felük placebót kapott. A hatást egy fájdalomskála és egy funkciókorlátozottsági index (Oswestry Disability Index, ODI) alapján mérték fel.  A 24 hónapos követés végére a metilénkék-csoport fájdalma átlagosan 52 százalékkal csökkent, a funkció 36 százalékkal javult és a kezeléssel 92 százalékuk elégedett volt. A placebo-csoportban a megfelelő átlagértékek: 0,7, 2 és 14 százalék, azaz jelentősen alacsonyabbak voltak, mint a metilénkékkel kezelt betegekben. A metilénkék-kezelés csak minimálisan invazív, nagyon hatékony és biztonságos.

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés