hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A magyar egészségturizmus fejlesztése

Az Európai Egészségturisztikai Szövetség (European Medical Travel Alliance, EuMTA) kezdeményezésére egy nemzetközi és magyar szakértőkből álló csoport áprilisban megvizsgálta Magyarországnak az egészségturizmusban elfoglalt jelenlegi helyzetét, jövőbeni lehetőségeit és javaslatokat dolgozott ki az ezen a területen kínálkozó évi 100 milliárd forintos nagyságrendű bevétel feltételeinek megteremtésére.

Az EuMTA ügyvezetője, Stumpf-Biró Balázs által koordinált szakértői team azt javasolja az illetékes állami szerveknek, hogy hozzanak létre egy széleskörű jogosítványokkal rendelkező nemzeti egészségturisztikai ügynökséget. Hasonló szervezetek sikerrel működnek már Belgiumban, Spanyolországban, Törökországban és Szingapúrban is. Az egészségturizmus fejlesztésére szakosodott ügynökség koordinálhatná a piaci alapokon nyugvó egészségügyi szolgáltatások turizmushoz kapcsolódó fejlesztését, valamint az ezzel összefüggő logisztikai, adminisztratív és egyéb tevékenységeket is.
Az EuMTA szerint az egészségügyi turizmus szegmensének fejlesztése révén javulhat a magyar általános egészségügyi infrastruktúra és kialakulhat egy betegbarát szolgáltatói szemlélet is.
A népes szakértői team munkájában részt vett többek között Bogsch Erik, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója, Dr. Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője, Dr. Dorotovics Szabolcs, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Medicine International’s Global Collaborations Division igazgatója, Jerome Mee, az USA-beli Atlantic Health International vezérigazgatója és Dr. Fausto Felli, az olasz Institute for Quality of Life elnöke. A szakértők alapos mérlegelés után a healthCarecybernetics „health tourism 8 (ht8) - Segmentation, Integration, Administration, Development and Promotion” nevű programját választották. A program a lehető legszélesebb körű fejlesztést teszi lehetővé az egészségturisztika területén, további kapcsolódó fejlesztéseket indukálva ez által. Az EuMTA által az egészségturizmus fejlesztésére szánt modell alkalmas új munkahelyek közvetlen teremtésére, és a kapcsolódó beszállítói területeken további munkalehetőségeket generál. A nyolc terület, amelyet a program segítségével Magyarországon fejleszteni kell és érdemes: az egészségügyi‐, a fogászati‐ és a gyógyászati turizmus (gyógyfürdők). Ezeket egészítené ki a wellness-, a gasztronómiai- és a sportturizmus. A javaslat kiterjed az akadálymentes turizmus (a speciális igényűek számára) és a hosszabb távú tartózkodással járó, segítőket igénybevevő turizmus fejlesztésére is.
Az EuMTA olyan komplex egészségturisztikai iparágfejlesztési koncepciót ajánlott az új kormányzatnak, amely Magyarország számára az egészségturizmus piacán való kimagasló szereplés lehetőségét ígéri.

Az EuMTA ügyvezetője, Stumpf-Biró Balázs által koordinált szakértői team azt javasolta az illetékes állami szerveknek, hogy hozzanak létre egy széleskörű jogosítványokkal rendelkező nemzeti egészségturisztikai ügynökséget. Hasonló szervezetek sikerrel működnek már Belgiumban, Spanyolországban, Törökországban és Szingapúrban is. Az egészségturizmus fejlesztésére szakosodott ügynökség koordinálhatná a piaci alapokon nyugvó egészségügyi szolgáltatások turizmushoz kapcsolódó fejlesztését, valamint az ezzel összefüggő logisztikai, adminisztratív és egyéb tevékenységeket is.

Az EuMTA szerint az egészségügyi turizmus szegmensének fejlesztése révén javulhat a magyar általános egészségügyi infrastruktúra és kialakulhat egy betegbarát szolgáltatói szemlélet is.

A népes szakértői team munkájában részt vett többek között Bogsch Erik, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója, Dr. Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője, Dr. Dorotovics Szabolcs, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Medicine International’s Global Collaborations Division igazgatója, Jerome Mee, az USA-beli Atlantic Health International vezérigazgatója és Dr. Fausto Felli, az olasz Institute for Quality of Life elnöke.

A szakértők alapos mérlegelés után a healthCarecybernetics „health tourism 8 (ht8) - Segmentation, Integration, Administration, Development and Promotion” nevű programját választották. A program a lehető legszélesebb körű fejlesztést teszi lehetővé az egészségturisztika területén, további kapcsolódó fejlesztéseket indukálva ezáltal. Az EuMTA által az egészségturizmus fejlesztésére szánt modell alkalmas új munkahelyek közvetlen teremtésére, és a kapcsolódó beszállítói területeken további munkalehetőségeket generál. A nyolc terület, amelyet a program segítségével Magyarországon fejleszteni kell és érdemes: az egészségügyi‐, a fogászati‐ és a gyógyászati turizmus (gyógyfürdők). Ezeket egészítené ki a wellness-, a gasztronómiai- és a sportturizmus. A javaslat kiterjed az akadálymentes turizmus (a speciális igényűek számára) és a hosszabb távú tartózkodással járó, segítőket igénybevevő turizmus fejlesztésére is.

Az EuMTA olyan komplex egészségturisztikai iparágfejlesztési koncepciót ajánlott az új kormányzatnak, amely Magyarország számára az egészségturizmus piacán való kimagasló szereplés lehetőségét ígéri.

(forrás: Turizmus Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés