hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Az egyedül élők a legveszélyeztetettebbek

Az, hogy egy nő mellrákos lesz-e, illetve hogy túléli-e a betegséget, nagyban függ a társadalmi helyzetétől – írja az Origo.

„A társadalmi helyzet már azt befolyásolja, hogy ki lesz mellrákos. Életvitelük miatt ebből a szempontból a tehetősebbek vannak hátrányban” – idézik dr. Nagykálnai Tamás onkológus főorvost. A mellrák kialakulásának kockázatát ugyanis növelik a fogamzásgátló tabletták, a hormonpótló kezelések (például egy mesterséges megtermékenyítés során vagy menopauza után), valamint a 40 év utáni gyermekvállalás. Ugyanakkor az egészségtudatos életvitel, ami jórészt az iskolázottság függvénye  - a zsírban szegény, zöldségben-gyümölcsben gazdag étrenddel, valamint a rendszeres mozgással - csökkenti a mellrák esélyét. Míg az elhízás  növeli azt: akinek jelenlegi súlya a 18 éves korihoz képest több mint 10-20 kilóval nagyobb, annál a mellrák kialakulásának kockázata akár 40 százalékkal is magasabb lehet, mint aki csak 2-3 kilót szedett fel az érettségi óta eltelt évtizedekben – idéz statisztikai érveket a lap.

A beteg kialakulása után a gyógyulást illetően is erős hatása van a társadalmi státusznak. Például a legmagasabb társadalmi réteghez tartozók, a vállalkozók, vezetők kisebb arányban jelennek meg a szűréseken. De kevés a pedagógus és az egészségügyi dolgozó is a szűréseken – olvasható az origo.hu-n, ahol azután a társadalmi pozíciók és a betegségre alkalmazott terápiák némely összefüggését is felfejtik.

(forrás: origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink