2020. augusztus. 15., szombat - Mária.
hirdetés
hirdetés

Konszenzusos közlemény a menopauza-hormonterápiáról

A menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmazott hormonterápiával (HTR) kapcsolatos bizonytalanságot most egy számos orvoscsoport részvételével megfogalmazott konszenzusos közlemény oszlatja el.

hirdetés

A kérdés tisztázására a Nemzetközi Menopauza Társaság, az Európai Menopauza és Andropauza Társaság, a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány, az Endokrinológiai Társaság, a Reprodukciós Orvostudomány Amerikai Társasága, az Észak-amerikai Menopauza Társaság és az Ázsia Csendes-óceáni térségének Menopauza Szövetsége vállalkozott - ismertette a MyHealthNewsDaily honlapon megjelent cikk.

Közleményükben leszögezik, hogy a hormonpótló terápia (HRT) a leghatékonyabb kezelés a menopauza tüneteinek - köztük a hőhullámok vagy alvási problémák - enyhítésére, ugyanakkor a terápia kockázatokkal jár, így alkalmazását minden esetben személyre szabottan kell megvizsgálni.

Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyszabású tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) hormont szedő, menopauzán átesett nőknél mintegy 25 százalékkal nőtt a mellrák kockázata. Az eredmény olyan megdöbbentő volt, hogy a kutatást azonnal berekesztették, az orvosok pedig változtattak a HRT alkalmazásán.

A közös közlemény megállapítja, hogy miközben a terápia kockázatokkal jár, a hatvan év alatti és a kevesebb mint tíz éve a menopauzán átesett nőknél mégis több a haszna, mint amennyi a rizikója. A megemelkedett mellrákkockázat egyébként úgy tűnik, hogy megszűnik a kezelés befejezése után pár évvel.

"A HRT-kezeléssel kapcsolatos döntést egy-egy adott nő esetében az orvosával való konzultáció után lehet meghozni. A kezelés megfelelő alkalmazása számottevően több haszonnal jár, mint amennyi ártalmat okozhat" - jelentette ki Tobie de Villiers, a közleményt jegyző Nemzetközi Menopauza Társaság elnöke.

Az orvosok a hormonpótló terápia alacsony dózisát javasolják azon nők esetében, akiknél a menopauza tünetei a vagina szárazságában, illetve a nemi érintkezés közben tapasztalt fájdalomban merülnek ki. Egyáltalán nem javasolják viszont olyan nőknél, akiknek mellrákja volt.

A washingtoni Nemzeti Egészségügyi Intézet állásfoglalása szerint a HRT-kezelés mellett döntő nőknek a lehető legrövidebb ideig, a lehető legalacsonyabb dózisban kell a terápiában részesülniük, és félévente ellenőrizni kell, hogy szükség van-e  még a kezelés folytatására.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!