hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Mikor éri meg kockáztatni?

Régóta vita tárgya, hogy érdemes-e mellrákmegelőzési szándékkal tamoxifent szedni. Egy új tanulmány kijelöli azon nők csoportját, akiknél az előnyök felülmúlják a kockázatot, illetve akik esetében a költséghatékonysági vizsgálatok is kedvezők.

A Cancer című szaklap március 14-i számában Noah-Vanhoucke és a San Franciscó-i Archimedes Intézet munkatársai számítógépes szimuláció (virtuális vizsgálat) és négy randomizált, placebokontrollált vizsgálat metaanalízise segítségével, valamint statisztikai és irodalmi adatok felhasználásával megállapították, hogy a tamoxifen az 50 és 55 év közötti, a mellrák kifejlődése szempontjából nagy kockázatú csoportba (a mellrák 5 éven belüli kialakulásának kockázata 66 százalékkal nagyobb a normális kockázatnál) tartozó posztmenopauzás nők számára éri meg a mellékhatások (méhrák, mélyvénás trombózis) kialakulásának kockázatát.

A költséghatékonysági vizsgálatok szerint ezer nőt kell ahhoz tamoxifennel kezelni, hogy megelőzzünk 29 mellrákot és 9 ebből eredő halálozást, aminek költsége 333 ezer dollár.

A tamoxifen vegyes ösztrogénreceptor-agonista/antagonista: a mellszövetben antagonista, ezért hormonreceptor-pozitív mellrák esetén terápiás hatású, míg az endometriumban agonista, ez magyarázza a méhrák-kiváltó mellékhatást.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés