hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A kórházakat nem fúzióra, hanem integrációra kívánják ösztönözni

Szócska Miklós úgy fogalmazott, a kórházaktól klinikai, gazdasági és műszaki együttműködést várnak. Az államtitkár szerint az egészségügy átszervezéséhez kapcsolódó jogszabályokat az idei év végére el kell fogadni.

Szócska Miklós, aki országjáró körútján a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházba látogatott, elmondta: a szakmai munka néhány hónapot igénybe vesz, "májusra az első jogszabálytervezetek megszülethetnek" és az első igazán komoly döntéseket is megpróbálják meghozni. Az ősz elejére pedig a pályázatokat is hozzá igazítják a tervekhez, mivel a struktúra átalakításhoz szükséges erőforrásokat az uniós pályázatokból biztosítanák.

Az államtitkár közölte, hogy a kórházakat nem fúzióra, hanem az integrációra kívánják ösztönözni. Mint mondta, ez mindenekelőtt klinikai, gazdasági és műszaki együttműködést jelent.

"Nem feltétlenül kell ahhoz két intézménynek egybeolvadnia, hogy kihasználja a méretgazdaságosságban rejlő előnyöket" - jelentette ki.

Szerinte amikor a kórházak nagyobb mennyiségben vásárolnak gyógyszert, valószínűleg olcsóbban szerzik be a készítményeket, ha közbeszerzési társulást hoznak létre, nagytérségi szinten.

Kovács József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa, az országgyűlés egészségügyi bizottságának új fideszes elnöke hozzátette: az átszervezés következtében többszintűvé válik a térség egészségügyi ellátása. Az alap- és a kistérségi ellátással együtt továbbra is működnek a jelenlegi városi, illetve megyei kórházak. Utóbbiak részben már nagytérségi feladatokat is ellátnak majd. A következő szinten már a klinikák, illetve az országos hatáskörű egészségügyi intézmények lesznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink