hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A klímaváltozás is beteggé tesz

A minap közigazgatási egyeztetésre bocsátott második Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia egészséget érintő „jóslatait” ismerteti a napi.hu.

Az összefoglaló egyebek mellett az prognosztizálja, hogy – elsősorban a hőhullámok következtében  – növekszik a halálozás a szív- és érrendszeri betegségek, az embólia és agyvérzés kórállapotaiban, metabolikus kórképekben, továbbá a közúti balesetekben.

Emelkedik a vegetatív idegrendszer terhelése, gyakoribbá válhatnak a pszichopatológiai tünetek.

Új, allergén növényfajok jelennek meg és az allergén gombaspórák szóródási ideje megnyúlik.

Egyes kórokozók gyakoribbá válnak a szúnyogok, kullancsok, rágcsálók elterjedésével - elsősorban a Lyme kór, a kullancsencephalitis, hantavírusok, nyugat-nílusi vírus, valamint különböző féregfertőzések jelenthetnek veszélyt. Nőhet a maláriás esetek száma, s jelentős veszély a lepkeszúnyogok által terjesztett leishmaniasis megjelenése, valamint egyéb, Európában a legutóbbi években detektált fertőzések (Chikungunya láz, Dengue láz, Rift-völgyi láz) megjelenése.

Az UV sugárzás és a lakosság viselkedésmódjának változása növeli a bőrdaganatok kockázatát.

Növekedni fog a mérgező származékokat termelő gombák aránya. Ez új rosszindulatú daganatok és idült toxikus károsodások kialakulását fogja előidézni – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink