hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Gyorsan meg kell adni egy-egy enyhe járvány árát

A meleg teleket követően hamarabb kezdődik a következő évi influenzajárvány, amely súlyosabb is lesz - mutatták ki amerikai kutatók.

A 2012-13. évi influenzajárvány szokatlanul korán - már decemberben - elkezdődött az Egyesült Államokban, és az átlagosnál sokkal több emberre terjed ki. Az Arizonai Állami Egyetem kutatói az okokat keresve összefüggést találtak a klímaváltozás és az influenzajárvány korábbi megjelenése között.

A szakemberek 1997-től napjainkig áttekintették az influenzajárványok adatait és egybevetették az időszak időjárásának alakulásával.  A múlt tél a feljegyzések szerint az egyik legmelegebb volt az Egyesült Államokban, az idei influenzajárvány pedig az egyik legsúlyosabb. Korábban kezdődött és az influenzavírus egy sokkal virulensebb típusa, a H3N2 az uralkodó.

Az adatok elemzéséből az arizonai szakemberek kimutatták, hogy akkor, amikor az Egyesült Államokban enyhébb tél volt "a következő influenzajárvány 72 százalékkal súlyosabb volt az átlagosnál, a járvány növekedési rátája az átlagosnál 40 százalékkal magasabb volt és az átlagosnál 11 nappal korábban tetőzött".

Melegebb teleken az influenza kevésbé terjed. Kevesebben kapják meg, ez vonatkozik, mindkét vírusra, az A-ra és a B-re egyaránt. Emiatt a lakosság nagyobb aránya lesz kevésbé védett a következő évben. Kevesebb ember oltatja be magát - idézte Sherry Towerst, a tanulmány vezető szerzőjét a LiveScience tudományos hírportál.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink