hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A késői koraszülöttek is veszélyeztetettek lehetnek

Egy új vizsgálat azt mutatta ki, hogy – szemben a közkeletű vélekedéssel, miszerint nincs érzékelhető hátránya annak, ha néhány héttel idő előtt születik meg az újszülött – a késői koraszülöttekben gyakoribbak a fejlődészavarok, mint a 40. héten megszületettekben, és ez még iskolai teljesítményükre is hatással lehet.

Bostoni kutatók 6300 időre született és 1200 – a 34. és a 37. gesztációs hét között világra jött – késői koraszülött adatait tekintették át, és egy matematikai modell segítségével meghatározták, hogy mekkora az esélye annak, hogy a korábban születettekben 2 éves korukban a mentális és a fizikai fejlődés elmaradását fogják tapasztalni.

A késői koraszülöttekben 52 százalékkal valószínűbb volt a súlyos mentális elmaradás, mint az időre születettekben, és az enyhe mentális elmaradás valószínűsége 43 százalékkal volt nagyobb. A mozgási képességek tekintetében a súlyos elmaradás esélye 56 százalékkal, az enyhe elmaradásé 58 százalékkal volt magasabb, mint a 40. héten születetteknél.

A késői koraszülöttek is veszélyeztetettek lehetnek

Az eredményekről a Pediatrics február 14-i online kiadása számolt be.

"Korábban az ilyen újszülötteket kis, érett újszülötteknek tekintették, nem pedig koraszülöttnek. Ma azonban már másként tekintünk rájuk" – mondta dr. Melissa A Woythaler, a Massachusettsi Általános Kórház neonatológusa, a kutatás vezetője.

A koraszülések – amikor a szülés a 37. gesztációs hét előttre esik – az összes szülések 13 százalékát teszik ki az Egyesült Államokban. 1990 óta, amikor a késői koraszülések aránya 7–9 százalék volt, 25 százalékkal nőtt ez az arány. Emellett ma a szülések 5–40 százaléka korai programozott szülés, ami azt jelenti, hogy minden egészségügyi ok nélkül a 40. hét előtt indítják meg a szülést.

Dr. Woythaler hangsúlyozta, hogy vizsgálatukban a legfiatalabb újszülöttek sem születtek a 34. gesztációs hétnél korábban. Ebben a korban azonban egy újszülött agyának a súlya 35 százalékkal kisebb, mint az időre születetteké.

Két éves korukra a gyerekek mentális teljesítményét elsősorban a szociális tényezők és nemük befolyásolta (a fiúknál gyakoribbak voltak a súlyos fejlődésbeli elmaradások). A fizikai fejlődésre ezzel szemben leginkább a születéskori gesztációs kor hatott.

A mostani vizsgálat eredményei összhangban van más, újabb vizsgálatokéival, amelyek kimutatták például azt, hogy a késői koraszülöttekben gyakoribbak a légzési problémák és rosszabbul teljesítenek az iskolában. Amint a tanulmányt kommentáló egyik gyermekgyógyász megjegyezte: "nem véletlenül születnek a 40. héten a gyerekek". És ez még akkor is igaz, ha a késői koraszülöttek jelentős részének nincs semmilyen problémája sem.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink