hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A koraszülés rejtélyének egyik kulcsa

A Yale Egyetem kutatói kimutatták, hogy a koraszülések egy részéért – azokért, amelyekben korai magzatburok-repedés következik be – az amnionfolyadékban kialakuló és magzati membránokban lerakódó kalciumkristály lerakódások a felelősek.

A koraszülés a fő oka a perinatális halálozásnak és az újszülöttek végleges fogyatékosságainak. Most a kutatók nagy lépést tettek a koraszülés rejtélyének megfejtése irányába, amiről egy San Francisco-i tudományos találkozón számoltak be február 10-én.

Ismert, hogy egyes koraszüléseket fertőzés, az anyai stressz vagy a méhlepény vérzése okoz, de sok koraszülés oka ismeretlen. Ilyenkor a várandósoknak korai méhösszehúzódásaik vannak, méhnyakuk kitágul és megreped a magzatburok.

Dr. Lydia Shook, dr Irina Buhimschi és munkatársaik azt vizsgálták, hogy nem lehet-e a koraszülés oka a kalciumkristályok nagyfokú felszaporodása a magzati membránokban. "Feltűnt nekünk, hogy sok koraszülés esetén nincsenek gyulladásra utaló fehérjék az amnionfolyadékban. Friss szemmel akartuk megnézni, hogy mi okozhatja a membránok elfajulását, ami rugalmasságuk és integritásuk elvesztéséhez, és végül megrepedésükhöz vezet" – mondta dr. Shook.

Szebasztián is koraszülött volt, de ma hazamehet

Ismert, hogy a kacifikálódó nanorészecskéknek szerepük van több degeneratív folyamatban, például az artritiszben vagy az ateroszklerózisban. "Ezek a fém-fehérje komplexek akadályozzák a normális sejtfolyamatokat és sejthalált okoznak. Azt akartuk megtudni, hogy felelősek lehetnek-e a magzati membránok károsodásáért is" – magyarázta dr. Shook.

A kutatók festéssel mutatták ki a magzati membránban lerakódott kalciumot, mind koraszülések, mind normális szülések esetén. Steril tenyészetben vizsgálták, hogy keletkeznek-e nanorészecskék az amnionfolyadékban. Ezután a képződött nanorészecskék hatásának tették ki a magzati membránokat, hogy lássák, okoznak-e a sejtekben diszfunkciót, károsodást és végül sejthalált.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a koraszülésekben kalcifákálódtak a magzati membránok. A lerakódásokban fetuint találtak; ez egyike a legnagyobb fehérjéknek, amelyek részt vesznek a nanorészecskék képződésében. A korai magzatburok-repedés miatt bekövetkezett koraszülések esetén alacsonyabb volt a fetuin szintje az amnionfolyadékban, mint a nem magzatburok-repedés miatti koraszülésekben.

"Az alacsony fetuin szint a magzatburok-repedés előjele, biomarkere lehet. Viszgálatunk célja azoknak a nőknek az azonosítása volt, akiknél nagy az emiatt bekövetkező koraszülés kockázata, mivel náluk célzott kezeléssel kell megakadályozni a koraszülést" – foglalta össze a kísérlet lényegét dr. Shook.

Ma mehet haza Magyarország egyik legkisebb koraszülöttje

A Semmelweis Egyetem tegnap hozta nyilvánosságra, hogy hazaengedik az 5 hónapos Szebasztiánt, aki a terhesség 23. hetében, 380 grammal született az I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A kisfiú egészséges, jelenleg 2200 gramm és csütörtökön elhagyhatja a szüleivel a kórházat.

A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni, egy hete egy német kislányt engedtek haza a dortmundi kórházból. Ő 280 grammal, a 24. héten született. Göttingenben 2009-ben 275 grammal született és életben maradt egy türingiai kisfiú. Orvosai szerint akkoriban ő volt a világ legkisebb kisfiúja. Előtte csak három kislány született még kisebb súllyal.

A folsav nem véd a koraszüléstől

Egy a napokban nyilvánosságra került tanulmány mindeközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a folsav szedése illetve a folsavban gazdag élelmiszerek – brokkoli, csicseriborsó, kelbimbó – fogyasztása nem véd a koraszüléstől. A kohorszvizsgálatba 955 koraszülöttet, azaz a 22. és 36. hét között született újszülöttet és 18 075 kontrollt vontak be, és semmiféle kapcsolatot nem találtak a folsav és a koraszülés között.

Egy három évvel ezelőtti vizsgálat szerint a másállapotban levő nők több mint 50 százalékkal csökkenthetik a koraszülés kockázatát, ha már a fogamzás előtt egy évvel folsavat kezdenek szedni – ezzel évente többezer magzat, illetve újszülött halálát előzhetik meg. Dr. Verena Senpiel, a legújabb eredményeket publikáló kutatás vezetője azonbab úgy fogalmazott: "A folsav koraszüléstől védő hatásával kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények. Amikor egy amerikai tanulmány arról számolt be, hogy a fogamzás előtti folsavfogyasztás 50–70 százalékkal csökkentheti a koraszülés gyakoriságát, kutatócsoportunk azt remélte, hogy meg tudja erősíteni ezeket az adatokat egy másik nagy kohorszvizsgálattal."

A várandós anyáknak régóta javasolják táplálékkiegészítőként a folsavat, más néven a B9-vitamint azért, hogy megvédjék magzataikat a velőcső – az idegrendszer kezdeménye – fejlődési rendellenességeitől, főleg a spina bifidától, a velőcső tökéletlen záródásától. Az Egyesült Királyság Szülészeti és Nőgyógyászati Királyi Kollégiumának egyik szóvivője pedig arra figyelmeztetett, hogy a vizsgálat negatív eredménye nem jelenti azt, hogy a terhes nőknek ne lenne szükségük folsavra. Mint mondta, az első trimeszterben hangsúlyozottan javasolják a folsav szedését, mivel számos bizonyíték van arra nézve, hogy a folsav segíti a magzati fejlődést és jót tesz a várandósoknak is.

Ami a koraszülést illeti, erre vonatkozóan további vizsgálatok lesznek szükségesek.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink