hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A háziorvosok kimaradnak a meghirdetett továbbképzési pénzből

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének véleménye szerint, áttételesen ugyan, de az első lépés a béremelés felé a szakorvosoknak szánt önsztöndíj - írja a Világgazdaságmai száma.

Az alapellátás megerősítése erősen hangoztatott egészségpolitikai cél, a 6800 háziorvosi praxis mégis kimarad a közelmúltban meghirdetett 12 milliárd forintos, uniós forrásból biztosított továbbképzési pénzből - mondta Komáromi Zoltán háziorvos. Nem engedhetik meg maguknak a doktorok, hogy egy szakvizsga megszerzése miatt 3-5 hónapra - legalább ennyi a kötelező kórházi gyakorlat - otthagyják a betegeiket, praxisukat. Azokon sem segít a pályázat, akik többéves kórházi gyógyítás után vásároltak praxist, és meg kellene szerezniük a háziorvosi alapvizsgát.

A főorvos Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár bejelentésére reagált. E szerint szeptemberben dolgozza ki az egészségügyért felelős államtitkárság annak a 12 milliárd forintos uniós pályázatnak a feltételeit, amelyből támogatnák a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzését, s a kórházak helyett fizetnék az őket helyettesítők költségeit.

- A Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésén tárgyal a javaslatról - közölte Rácz Jenő. A szövetség elnöke, egyben a veszprémi megyei kórház főigazgatója úgy látja: azok járnak jól, akik hosszú távon itthon maradnak, mert nem kell saját zsebből fizetniük az oktatási költségeket. Jelentős kiadástól szabadul meg a kórház is. Intézményében például onkológiai központ épül, így szükség lesz onkológus szakorvosok képzésére, így mindenképpen pályáznak majd.

A teljes cikket a Világgazdaság mai számában olvashatja.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés