hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A gyógyturizmusba szállhatnának be az üzleti biztosítók

A külföldi tulajdonban lévő biztosítók anyavállalataik szervező munkája révén szállhatnak be a szervezett gyógyturizmusba – mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által szervezett konferencián, szerdán Budapesten.

A szervezett gyógyturizmus alapját az adja, hogy Magyarországon jóval olcsóbb az egészségügyi ellátás, mint Nyugat-Európában. A műtét mellett a rehabilitáció is itt történhetne – közölte az államtitkár, aki szerint a hazai ellátásban csak a kiemelt szolgáltatásoknál kapnak lehetőséget az üzleti biztosítók, az ellátás finanszírozása az állami biztosító kezében marad.

A kormány alapelve ugyanis az, hogy a szolidaritás elvén működő, egységes kockázatközösségű állami biztosító finanszírozza az egészségügyet.

A mostani helyzetet úgy jellemezte az államtitkár, hogy az egységnyi közösségi kiadás magas, míg a magánkiadás alacsony. A MABISZ adatai szerint az üzleti biztosítók évi 2 milliárdot fizetnek egészségi kockázatra, viszont az önkéntes egészségpénztárak kiadása 54 milliárd forintot tesznek ki – ezek származnak a magánszférából. A kormány ellenzi a kétszintű ellátást, ezért nem engedi be az ellátásba az üzleti biztosítókat. A kiemelt szolgáltatást  például az egyágyas szobát  viszont finanszírozhatják.

Juhos András, az Uniqa Biztosító nem életbiztosítási vezetője azt kérdezte az államtitkártól, hogy az osztott finanszírozást támogatná-e az állam. Az osztott finanszírozáson azt értette, hogy a beteg vizsgálatát a privát biztosító intézné, majd a költségeken osztozna az állami és az üzleti biztosító. Elmaradna a túlvizsgálat, gyorsabbak lennének a szükséges vizsgálatok, és anyagilag is jól járna minkét fél. Az államtitkár elgondolkodtatónak nevezte a javaslatot. Mint elmondta még: a tárca az alacsonyabb szintekre, a háziorvosokra és a rendelőintézetekre épít, mivel ezek az ellátási formák olcsóbbak a kórháznál, és megteremti hozzá a szükséges infrastruktúrát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink