hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Uniós döntés az egészségturizmusért

Végérvényesen jóváhagyta az Európai Unió miniszteri Tanácsa azt az uniós jogszabályt, amely a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogokat határozza meg.

A soros magyar EU-elnökség programjában az egészségügyi politikai prioritások között sorolta fel az irányelv mielőbb formális elfogadását.

A direktíva annak érdekében ír elő szabályokat, hogy megkönnyítse a határokon átnyúló biztonságos és magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, valamint támogatja a tagállamok közti együttműködést, "tiszteletben tartva a tagországok nemzeti illetékességét az egészségügyi ellátás megszervezésére és nyújtására".

Az EP már jóváhagyta az intézmények közti megállapodást.

Mint az irányelvet jóváhagyó hétfői energiaügyi miniszteri ülést elnöklő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter bejelentette, az EP által módosított jogszabály elfogadásáról a tagországok minősített többséggel döntöttek. Ausztria, Lengyelország, Portugália, Románia ellene szavazott, Szlovákia tartózkodott.

A tagországoknak két és fél évük van, hogy az irányelv előírásait nemzeti jogrendjükbe ültessék.

Az Európa Tanács tavaly szeptemberben első olvasatban elfogadta az egészségturizmust szabályozó tervezetet, majd idén januárban az Európai Parlament plenáris ülése is elfogadta a határon átnyúló betegjogokról szóló jelentést. Áder János európai parlamenti képviselő akkor úgy fogalmazott: "a tárgyalások során megkötött számos kompromisszum ellenére is hatalmas lehetőséget jelent mind az európai betegeknek, mind a tagállamoknak." A képviselő utalt rá, hogy hazánk számára különösen előnyös a jogszabály, hiszen kijelöli azon kereteket, amelyek között lehetőség nyílik majd Magyarország természetes adottságainak a gyógyturizmusban való kiaknázására is.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink