hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Táplálkozás

A fügekaktusz segíthet a felesleges kilók eltüntetésében

A fügekaktusz rostjai gátolják a zsírok felszívódását. 

A kaktuszok az amerikai földrész növényei, Európában csak Amerika felfedezése után váltak ismertté. A latinul Cactaceae-nak nevezett növénycsalád kb. százmillió évvel ezelőtt alakult ki, amikor a hegyláncok közötti sík vidékeken megkezdődött a sivatagos és félsivatagos területek kialakulása. A gyakori vízhiányhoz az itt élő növények folyamatosan alkalmazkodtak, hajtásrendszerük lecsökkent, módosult, kültakarójuk megkeményedett, leveleikből levéltövisek lettek és ily módon rendkívül szárazságtűrővé váltak.

Az indiánok és a kaktuszok

Tudjuk, hogy az amerikai őslakosság a kaktuszokat már széleskörűen használta. Más növények híján takarmánynak, tüzelőnek is alkalmazták, de különböző emberi táplálékokat is készítettek belőlük. Az indiánok isteni eredetűnek tekintették e növényeket, és templomaikban is elhelyezték ezeket. E hagyományt folytatták Mexikóban, ahol egy stilizált kaktusz a mai napig az ország címerében is szerepel.

Kaktuszból tequila

Napjainkban a kaktuszok az egész világon elterjedtek és felhasználásuk igen széles körű. Kedvelt dísznövények szobában, kertben. Sokan vannak, akiknek hobbija a kaktuszfajták gyűjtése. Az egyik kaktuszfajta húsából erjesztett erős alkoholos ital a tequila, melynek számos változata az egész világon népszerű. A meszkalin nevű kábítószer is egy kaktuszfajtából készül, de bizonyos fajtákat alkaloidtartalmuk miatt orvosi célra is használnak.

A fügekaktusz

A kaktuszfajták közül az úgynevezett fügekaktusz Mexikóból származik. A növény 3–4 méter magasra nő, lapított ovális hajtásai a csúcson összenőnek, itt képződnek a gyümölcsök, 100–200 db tövenként. A gyümölcs héja nem alkalmas emberi fogyasztásra, a gyümölcshús viszont lédús, kellemes savanykás ízű, leginkább a körtéhez hasonlít. A gyümölcsöt világszerte fogyasztják, Mexikóban azonban a kaktusz többi részét is élelmezésre használják főzve, sütve, grillezve vagy akár nyersen is salátának.

Mire jó a kaktusz?

Az utóbbi húsz évben a fügekaktusz tudományos vizsgálatok tárgyát is képezi. Statisztikailag igazolták, hogy a kaktusz fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg. Az összetételt vizsgálva megállapították, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz hasznos fehérjéket, poliszacharidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Hatását vizsgálva kiderült, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, szabályozza a tápcsatorna, a máj és a vese funkcióit, valamint tisztítja a vastagbél alsó szakaszát. Mindezen hatások összefüggenek a növény jelentős mennyiségű rendkívül érdekes rosttartalmával. Francia kutatóknak a növényből sikerült olyan rostrészeket különválasztani, majd standardizálni, melyek ezen hatásokért koncentráltan felelősek. Az elfogyasztott táplálék lipid típusú anyagait (zsírt, olajat stb.) olyan erősen köti meg, hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának. Az így létrejött gélszerű anyag a szervezetből természetes úton távozik, és esetenként a táplálék cukortartalmának egy részét is magával viszi.

dr. Lónyai Péter, Patikamagazin

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés