hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A foci Eb előtt hasznos lehet egy újraoltás

Tíz év alatt negyedére csökkent a kanyaró miatti halálozások száma a világban, írja a WHO-ra hivatkozva a hvg.hu, ugyanakkor a szomszédunkban fellobbant járvány miatt nem ajánlják a szülőknek, hogy oltatlan gyerekkel utazzanak Ukrajnába.

Az ENSZ szakosított szervének jelentésében az áll, hogy 2000 és 2010 között 535 ezerről 139 ezerre mérséklődött a kanyaró miatt elhunytak száma, ami 74 százalékos csökkenés – írja a hvg.hu. Peter Strebel, a WHO kanyaróval foglalkozó szakembere szerint még soha nem volt olyan nagy a beoltottak aránya, mint most, globálisan 85 százalék.

Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a hétvégén hozta nyilvánosságra a legfrissebb jelentését melyben felhívja a figyelmet az ukrajnai kanyarójárványra, melynek a felerősödésére lehet számítani a június 8-tól július 1-jéig tartó labdarúgó Európa-bajnokság tömegrendezvényei miatt.

A WHO Európai Irodája azt ajánlja, hogy 4-6 héttel az Eb-re történő utazás előtt - vagyis a következő napokban - mindenki kérjen tanácsot a háziorvosától.

Az OEK az Ukrajnába utazó magyar állampolgároknak azt ajánlja, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen "még nem immunizált" gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak. A felnőttek térítés ellenében az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában és a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerve vagy más intézmények által működtetett nemzetközi oltóközpontokban kérhetnek oltást.

A 42 évesnél idősebb felnőttek számára nem szükséges a védőoltás, mivel ez a korosztály általában a betegség természetes átvészelése révén védett a kanyaróval szemben - írta az OEK. Javasolt viszont a védőoltás azoknak a 34 és 42 év közöttieknek, akik csak egy alkalommal részesültek kanyaró elleni védőoltásban, és nincs tudomásuk arról, hogy átestek volna a betegségen. A 34 évesnél fiatalabb felnőttek már két védőoltásban részesültek, az hosszú időre szóló védelmet biztosít, újraoltás nem szükséges - tették hozzá. (A két oltásból álló, kanyaróvírus-tartalmú védőoltást 1989 óta alkalmazzák Magyarországon.)

(forrás: hvg.hu, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink