hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Miért nem terjed Magyarországon a kanyaró?

Halálos áldozatokat követel Európában a kanyaró, ám nálunk 10 éve nem volt behurcolt eset. A védőoltási fegyelem fellazulása viszont veszélyeztetné a járványügyi biztonságot.

2011. január 1. és 2011. november 23. között az Európai Unió és az EFTA tagországaiban 30.200 kanyarós esetről szereztek tudomást az egészségügyi szervezetek.  A megbetegedettek közül mintegy 1000 embernél fordult elő súlyos szövődmény és nyolcan meghaltak (hatan Franciaországban, míg Németországban és Romániában egy-egy személy).

A betegség előfordulása a legnagyobb problémát az idén Franciaországban jelenti, ahol a betegek száma:14.424. Olaszországban 4549, Romániában 2572, Spanyolországban 1789, Németországban 1480 beteget regisztráltak. 2010-ben Bulgáriában, valamint Franciaországban fordult elő a legtöbb eset.

A betegség ma gyakorlatilag Európa minden országában problémát jelent, kivéve Ciprust, Izlandot és Magyarországot. A két szigetország a csökkenő turizmus következtében egyébként is kevésbé veszélyeztetett, míg hazánk 10 éve fennálló kanyarómentessége az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend következetes végrehajtásának köszönhető. Minden híreszteléssel ellentétben a fertőző betegségek közül a védőoltással megelőzhetőeket – köztük a kanyarót – meg lehet állítani a határon. Erre a legjobb példa a Romániában zajló kanyaró járvány. Romániában a legtöbb megbetegedés éppen a hazánkkal szomszédos területeken fordul elő, de hazánkban a szinte teljes átoltottság miatt mindezidáig nem fordult elő megbetegedés – közölte a tisztiorvosi szolgálat, amelynek adatai szerint Ukrajnában ugyancsak gyakoriak a járványok. Egymás után érkeznek a bejelentések a megbetegedésekről Kijevből, Rosztovból és Permből, legutóbb pedig Ivanofrankovszkban találtak 71 esetet.

Az ÁNTSZ szerint fontos tudni, hogy Magyarországon a védőoltási fegyelem fellazulása veszélyeztetné a járványügyi biztonságot is.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink