hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A bíróság a lengyel betegeknek adott igazat

Több mint egy millió zlotyt (mintegy 74,7 millió forint) követelnek vissza az államtól azok a lengyelek, akik a határon átnyúló egészségügyi ellátásban részesültek az uniós irányelv alapján.

A 2011. áprilisától hatályos 2011/24/EK irányelv, amelyet 2013 októberéig a tagállamok joganyagába is át kellett ültetni, lehetővé teszi, hogy a betegek bizonyos feltételek betartása mellett - a sürgős orvosi ellátáson túl is - egy másik uniós tagállamban vegyenek igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, s ezek költségeit a hazai biztosító térítse vissza. Lengyelország ezt az irányelvet eddig nem ültette át. Ezért, a jogi alap hiányára hivatkozva, az egészségügyi minisztérium mindeddig következetesen visszautasította az ellátás költségeinek visszatérítését. Egyes páciensek azonban beperelték a lengyel Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (NFZ), és perüket a Dziennik Gazeta Prawna című napilap szerint meg is nyerték.

A lengyel parlamentben ezért – más, az átültetést időben nem végrehajtó országokhoz, például Dániához hasonlóan – a jogharmonizáció mellett a már meglévő egészségügyi törvény olyan módosításán dolgoznak, amely figyelembe veszi az eddig lezárt perek eredményét, és gyorsabbá teszi az ellátási költségek visszatérítését.

A lap közlése szerint rohamosan nő az NFZ-hez benyújtott visszatérítési igények száma, s a bíróságokon ez ügyben jelenleg kilenc per zajlik. A felperesek ügyészei azzal érvelnek, hogy az irányelv-átültetés elmulasztása miatt a betegek közvetlenül az uniós jogra hivatkozva követelhetik a visszatérítést.

Az NFZ 2014-es költségvetése ugyanakkor mintegy 400 millió zloty (30 milliárd forint) nagyságú tételt tartalmaz a szóban forgó irányelv megvalósítására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink