hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megnyílt a nemzetközi betegirányító honlap

Az OBDK megnyitotta a magyar, illetve az EU-polgárok határon túli egészségügyi ellátását segítő Nemzeti Kapcsolattartó Pontot.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) kapta a feladatot, hogy 2013. október 25-től Nemzeti Kapcsolattartó Pont (NKP) működtetésével segíti az unió állampolgárait külföldi gyógykezelésükkel kapcsolatos tájékozódásukban – emlékeztetnek közleményükben.

A határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogi érvényesítésről szóló 2011/24/EU Uniós Irányelvben rögzítetteknek megfelelően az NKP kétirányú honlapon biztosítja a lakosság széles körű tájékoztatását: a magyar állampolgárok a eubetegjog.hu, míg a külföldiek a patientsrights.hu internetes oldalon kapnak információt többek között a határon átnyúló ellátások igénybevételével kapcsolatos jogokról, a szolgáltatások elérhetőségéről, az engedélyezési eljárás menetéről, a szükséges dokumentumok listájáról, a költségek visszatérítéséről, a panasztételi és jogorvoslati lehetőségekről. (A fenti honlapok az obdk.hu honlapról közvetlenül is elérhetőek.)

Fentieken túl az NKP ingyenesen hívható telefonos zöld számot (belföldről: 06-80-620-600, külföldről: 36-20-999-0025), postai és elektronikus elérhetőséget, valamint minden kedden angol és német nyelven személyes konzultációt is biztosít az érdeklődőknek.

Az ellátások igénybevételének elősegítése érdekében a Nemzeti Kapcsolattartó Pont a lakosság mellett az egészségügyi szakemberek, szolgáltatók számára is tájékoztatást nyújt, továbbá szorosan együttműködik a többi tagállamban létesített kapcsolattartó ponttal.

(forrás: OBDK)
hirdetés

Könyveink