hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

82 millió adag hamis gyógyszer Afrikában

Tizenhat afrikai ország működött közre a Vám Világszervezet (WCO) által koordinált akcióban, amelynek során hamis malária elleni gyógyszereket, antibiotikumokat, sőt fogamzásgátló tablettákat is lefoglaltak.

A Vám Világszervezet (WCO) által koordinált akció során 16 tengeri kikötőben egyidőben végeztek ellenőrzéseket a helyi hatóságok Afrika keleti és nyugati partvidékén. Az együttműködő tizenhat országban összesen 110 tengeri úton érkező konténert ellenőriztek, amely közül 84-ben találtak hamis gyógyszereket. Az akció eredményeként több mint 82 millió adag hamis gyógyszer került elő, amelyek értékét 40 millió dollárra becsülik a szakértők.

A hamis készítmények között malária és paraziták elleni gyógyszerek, antibiotikumok, köhögés-csillapítók, sőt fogamzásgátló tabletták és meddőség kezelésére javallott termékek is voltak. A hamisítványok Kelet- és Dél-Ázsiából, valamint a Közel-Keletről származtak.

Az akció során a WCO által létrehozott és továbbfejlesztett adatbázist (az Interface Public Members, IPM) is használták a résztvevő vámhatóságok, amelybe a szellemi tulajdon jogosultjai töltöttek fel adatokat (az eredeti termékről, a hamistól való megkülönböztetéshez szükséges ismertetőjelekről, szállítási útvonalakról stb.). Az eredmények azt igazolták, hogy az adatbázis használatával a vámhatóságok anélkül tudják hatékonyan és gyorsan a hamis termékeket felismerni, hogy a legális kereskedelmet és áruforgalmat akadályoznák, írja a hamisgyogyszer.hu.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink