hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

3D-s közvetítést kap az operáló orvos a betegből

Új, háromdimenziós laparoszkópot kapott a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház és Rendelőintézet, a kórház közlése szerint ez gyelőre egyedülálló itthon.

A kórház közlése szerint a csúcstechnológiát jelentő készülék elsősorban az urológiai beavatkozásoknál jelent előrelépést, de használható a vese-, mellékvese-daganat, hashártya mögötti áttétes nyirokcsomó, rákos vagy jóindulatú prosztata eltávolításakor, vagy a vesemedence plasztikázásánál is.

A hazai gyakorlatban egyedülálló, de világviszonylatban is új, háromdimenziós laparoszkópos eszköz ötvözi a flexibilis és merev endoszkópos technikát, valamint egy speciális szemüveg segítségével térhatású, valósághű képet közvetít az operáló orvos számára. A két szembe felváltva érkeznek képek, úgy, hogy a képek szögei között némi eltérés van.  Ezzel szinkronban a polarizált szemüveg felváltva takarja el a jobb és a bal szem látómezőjét. Mindez olyan gyorsan történik, hogy az agy mindkét képet egyszerre érzékeli, és így teljesen valósághű háromdimenziós képet alkot - olvasható a közleményben.

A készüléket, amelynek alkalmazása fokozott biztonságot, rövidebb műtéti időt, kisebb fájdalmat jelent a betegenek, a csepeli önkormányzat adományozta a kórháznak, ahol az urológiai osztályhoz ellátási szinten több mint egymillió ember tartozik, és a múlt évben 226 laparoszkópos műtétet végeztek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés