2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat, közli az InfoStart.

Abban az országban, amelyben az egészségügyről sokáig azt tartották, hogy az egyik legjobb Európában, a lakosságszám növekszik, rohamosan csökken az ingyenes orvosi ellátást nyújtó, biztosítói szerződéssel rendelkező orvosok száma. Eközben szinte valamennyi területén gyors ütemben nő az ilyen szerződéssel nem rendelkező, szabadon választott orvosok száma. Ezért az ellátásért fizetni kell, az érvényben lévő rendszer ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a betegek a teljes költségeket, vagy azok egy részét az államtól visszaigényeljék. Mindez azonban hosszadalmas folyamat és jelentős bürokratikus nehézségekkel jár.

A drámai helyzetre azok az adatok világítottak rá, amelyeket Johannes Rauch egészségügyi miniszter az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) írásos kérdésére adott válasza tartalmazott. Az adatok szerint a vizsgált szakterületek közül különösen súlyos a helyzet az urológiai és a bőrgyógyászati ellátás terén. Ami például az utóbbit illeti, 2017 óta csaknem nyolcvannal csökkent az egészségbiztosítási szerződéssel rendelkező orvosok száma. 2017-ben még 312-en voltak, 2023-ra viszont már csak 233-an. Az urulógiai ellátás terén az aránytalanságra utal az is, hogy miközben 2017 óta 61 "választható orvos" nyitott új praxist, ugyanebben az időszakban mindössze két olyan orvos volt, aki inkább a biztosítóval kötött szerződést.

A szerződéses orvosok számának drámai csökkenését bizonyítják azok az adatok is, amelyek szerint egy szemészre 24 ezer, egy pszichiáterre 60 ezer, egy-egy bőrgyógyászra és ortopédorvosra pedig egyaránt 36 ezer lakos jut. A "csúcsot" 80 ezres számmal a sebészek tartják.

A kapott válaszok nyomán a szociáldemokrata párt sürgős korrekciót követelt, rámutatva, hogy az egészségügyi rendszerben alkalmazott "kétosztályos" orvosi kezelés az ellátás terén drámai helyzetet okozott.

További részletek

(forrás: Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink