hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

35-ből 30 állami kórház tartozik

Mindössze öt állami kórháznak nincs lejárt szállítói tartozása – egyikük a deszki. A többi egészségügyi intézmény súlyosan eladósodott, írja a Délmagyar.

A Magyar Államkincstár legfrissebb, július végi statisztikája szerint a nyár közepéig a 35-ből 30 állami kórháznak volt lejárt szállítói tartozása – több mint 23 milliárd forint. A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,014 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 15,54 milliárd, míg a városoktól átvett kórházaké 8,5 milliárd forint volt.

A MÁK a 30 nap alatti, a 30 és 60 nap közötti, valamint a 60 napon túli szállítói tartozásokat is figyelembe vette.

A Magyar Kórházszövetség felmérése szerint az eladósodásnak elsősorban az az oka, hogy miközben a kötelező és az év közbeni béremelések, az ár- és az áfa-emelkedés, valamint az infláció hatásai miatt a tavalyihoz képest még többet kell költeniük az intézményeknek, megtakarítási lehetőségeik továbbra sincsenek.

A tartozások mindig az év vége felé kapnak nagy hangsúlyt az egészségügyben: az elfogyó tartalékok miatt rohamosan halmozódnak a ki nem fizetett szállítói és szolgáltatói követelések. Éppen ezért szakértők szerint decemberre országosan akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti az egészségügyi intézmények adósságállománya, írja a Délmagyar.

A lap szerint a szegedi klinikai központ 3,7 milliárdos, a makói kórház 172 milliós tartozással küzd. Csongrád megyei az egyik abból az öt intézményből, amelynek nincs hátraléka. A deszki kórház évek óta lejárt tartozás nélkül működik.

hirdetés

Könyveink