hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Szépen terem az adósság

Szükség lesz egy újabb állami kórházmentő csomagra - írja a Világgazdaság.

A Magyar Államkincstárnak az állami intézmények adósságállományáról készült legfrissebb, július végi adatokat tartalmazó statisztikái szerint 30 állami kórháznak volt lejárt szállítói tartozása, ezek összességében több mint 23 milliárd forintra rúgtak. A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,014 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 15,54 milliárd, míg a városoktól átvett kórházaké 8,5 milliárd forint volt.

Számítások szerint a lejárt trtozás az év végére akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint újbóli kormányzati beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy az intézmények talpon tudjanak maradni. Mint emlékezetes, tavaly év végén 25 milliárd forinttal segítették a kórházakat, hogy ki tudják fizetni a beszállítóik felé fennálló, 40-50 milliárd forintra becsült lejárt adósságukat.

Ennek ellenére sem sikerült tiszta lappal kezdeniük az új korszakot. „A kórházak orvosi eszközbeszállítói közül még most is vannak olyanok, akiknek tavalyról is tartoznak” – idézi a vilaggazdasag.hu az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát, Rásky Lászlót.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink