hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Új biológiai modell segíthet a cisztás fibrózis terápiájának kifejlesztésében

A University of Virginia kutatói a Microcirculation folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egy új eljárással, hidrogélen nevelt egér tüdőszövetből növesztett erek segítségével tanulmányozzák az angiogenezis folyamatát, amely a cisztás fibrózis esetében nem megfelelően zajlik le.

A betegeknél az újonnan képződő erek merevek lesznek, és fibrotikus állapotuk előbb-utóbb működőképességük elvesztéséhez vezet. Az új modell előnye, hogy számítógépes modellekkel tanulmányozható egy élő szövetrész, amelyet különböző angiogenezisben részt vevő szignálokat adó bioaktív molekulákkal lehet kezelni a normális érfejlődés kiváltása reményében.

Az új angiogenezis modell lehetővé teszi a képződő érszakaszok rugalmasságának vizsgálatát, de az átfogó cél a tüdőerek biomechanikai és biokémiai szignalizációjának feltárása a fibrózis kialakulása és progressziója során. A kutatók mesterséges intelligenciát és gépi tanulási megközelítéseket alkalmaznak a modellen, hogy feltérképezzék azokat a géneket és fehérjéket, amelyek a későbbiekben új gyógyszercélpontokként lesznek használhatók.

Forrás: Julie Leonard‐Duke et al, Variations in mechanical stiffness alter microvascular sprouting and stability in a PEG hydrogel model of idiopathic pulmonary fibrosis, Microcirculation (2023). DOI: 10.1111/micc.12817

Fotó: archív (Forrás: AdobeStock)
Fotó: archív (Forrás: AdobeStock)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink