hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Lengyel kozmológus az idei Templeton-díjas

Michał Heller nyerte el idén a Templeton-díjat, a világ legnagyobb összeggel honorált egyéni elismerését. A neves lengyel filozófus, teológus és kozmológus több mint negyven évet szentelt arra, hogy kidolgozza rendkívül eredeti elképzeléseit a világegyetem keletkezéséről.

A tudomány és a vallás párbeszédének előmozdításában kiemelkedő munkát végző személyiségeknek odaítélt díjat Sir John Templeton üzletember alapította 1972-ben. Ez a világ legismertebb vallási díja; a vele járó pénzjutalom meghaladja a Nobel-díjak összegét. Az elismerést mások mellett megkapta kalkuttai Teréz anya és 1987-ben Jáki Szaniszló bencés szerezetes is.

A 72 éves tudós számára a 2008-as Templeton Díjat, a "Spirituális Valóságért Folytatott Kutatások és Fejlesztések előremozdításáért" Erzsébet királynő férje, Fülöp Herceg adja majd át egy zártkörű ünnepségen, május 7-én, a Buckingham Palotában. Michael Heller úgy tervezi, hogy a díjjal együttjáró összeget a Jagelló Egyetemmel és a krakkói püspöki karral együttműködő Copernicus Alapítvány számára ajánlja fel annak érdekében, hogy segítse a további kutatásokat és az oktatást a tudomány és a teológia, mint akadémiai tudományág területén.

 
Forrás: InfoRádió; Hírextra

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink